Vlada raspustila Županijsku skupštinu Osječko-baranjske županije

VLADA je na današnjoj zatvorenoj sjednici raspustila Županijsku skupštinu Osječko-baranjske županije, a za povjerenicu imenovala Jadranku Nikolov.

Skupština te županije nije održana dulje od tri mjeseca pa su se stekli zakonom propisani uvjeti za njezino raspuštanje.

Kriza vlasti u Skupštini počela je na sjednici 8. travnja kad je 18 vijećnika HDZ-a i četiri HSLS-a podnijelo ostavke, a HDZ-u pristupio vijećnik HSS-a koji je bio dio vladajuće koalicije (SDP-HSS-LS-Libra-Hrast). Sljedeći dan i četiri HSP-ova vijećnika dala su ostavke. Vladajuća koalicija ostala je tako s 25 mandata, a oporba s 26. Sljedeća sjednica održana je 17. travnja. Prije nje
Mandatno-imunitetno povjerenstvo utvrdilo je ostavke oporbenih vijećnika te zamijenilo vijećnika HSS-a Stjepana Roba "zamjenikom" Ivicom Bogadijem. Skupština je zbog nedostatka kvoruma prekinuta pa "zamjena" nije bila potvrđena.

Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave izdalo je tumačenje po kojem se mandat vijećnika HSS-a, kad je napustio tu stranku i vladajuću koaliciju te prešao u oporbu, tj. HDZ, može automatizmom zamijeniti što bi omogućilo rad Skupštine s vladajućom koalicijom s većinom od 26 vijećnika.

U listopadu je Upravni sud donio odluku o nelegitimnosti sjednice Skupštine od 17. travnja, zbog čega je dožupan Pavo Šarčević najavio ustavnu tužbu pozivajući se ponovno na tumačenje

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministarstva. Nakon toga još je jedan vijećnik HSS-a napustio vladajuću koaliciju i prešao u HDZ.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o raspisivanju dopunskih odnosno ponovljenih izbora za članove vijeća nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, kao i Odluku o raspisivanju ponovljenih izbora za predstavnika nacionalne manjine u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Izbori će se održati u nedjelju, 15. veljače 2004. godine.

Vlada je donijela i Odluku o raspisivanju dopunskih izbora za predstavnike nacionalnih manjina u predstavničkim tijelima jedinica lokalne i područne samouprave, kao i o raspisivanju dopunskih izbora za predstavnike hrvatskog naroda u predstavničkim tijelima jedinica lokalne samouprave gdje su u manjini.

Izbori će se održati u nedjelju, 15. veljače 2004.

Donesene su Odluke o raspisivanju izbora za Općinska vijeća općina Stubičke Toplice i Gvozd, a održat će se 14. prosinca 2003.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara