Vlada RH razmatrala izvješće o ostvarivanju plana provedbe sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju

VLADA RH danas je na zatvorenoj sjednici razmatrala Izvješće o ostvarivanju Plana provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za travanj 2003. godine, te zaključila da je dinamika izvršavanja obveza dobra, priopćeno je iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću.

Programski prioriteti Vlade RH do kraja mandata su mjere utvrđene Planom provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te priprema odgovora na Upitnik Europske komisije.

Ostali zakonski prijedlozi, za koje postoji neupitna potreba donošenja, a koji proizlaze iz ranije utvrđenih prioritetnih zadaća Vlade, moraju proći Vladinu proceduru do 1. kolovoza ove godine.

Vlada danas nije raspravljala o Izvješću o obavljenom nadzoru u Ministarstvu gospodarstva - Ravnateljstvu za robne zalihe, o zakonitosti poslovanja vezano uz zanavljanje pšenice iz državnih robnih zaliha krajem 2002. do 30. travnja 2003. godine, jer izvješće, radi kratkoće vremena, nije kompletno.

Na današnjoj sjednici Srećko Kramarić razriješen je dužnosti pomoćnika Ravnatelja za robne zalihe s danom 19. svibnja 2003., jer za svoje radnje nije tražio suglasnost Vlade na što ga upućuje Zakon o robnim zalihama.

Vlada predlaže Hrvatskom saboru potvrđivanje Sporazuma o otvorenom nebu po hitnom postupku. Taj sporazum predstavlja, uz Bečki dokument 99 i Sporazum o konvencionalnim snagama u Europi, jedan od tri temeljna dokumenta o kontroli naoružanja, razoružanja i izgradnji povjerenja i sigurnosti u Europi.

Cilj Republike Hrvatske je pristupiti sporazumu te se aktivno uključiti u njegovu provedbu. Sporazum je prihvaćen u Helsinkiju, 24. ožujka 1992. godine. Do sada mu je pristupilo 29 država uključujući svih 19 država članica NATO saveza.

Također, predlaže se potvrđivanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o suradnji na području sprječavanja širenja oružja za masovno uništavanje te promicanje obrambenih i vojnih odnosa, potpisan u Zagrebu 4. veljače 2003. godine.

Na današnjoj sjednici, Vlada je podržala Izvješće pučkog pravobranitelja za 2002. godinu, te zadužila tijela državne uprave, da u okviru svog djelokruga, poduzmu odgovarajuće mjere radi otklanjanja nepravilnosti navedenih u Izvješću te o tome izvijeste Vladin Ured za ljudska prava.

Prihvaćeno je i Izvješće o provedbi Plana razminiranja hrvatskog državnog prostora i utrošenim sredstvima za 2002. godinu, u kojem se navodi da je ostvareno 87,27 posto od planiranog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlada je zadužila Hrvatski centar za razminiranje da pojača aktivnosti na razminiranju zaštićenih dijelova prirode, nacionalnih parkova i parkova prirode.

Donesena je i Uredba o odorama službenika odjela osiguranja u kaznionicama i zatvorima, te službenim vozilima kojom se propisuje odora, oprema, zaduženje, zamjena, povrat, nošenje odore, opreme, oznaka zvanja, oznaka pravosudne policije, te vrsta, boja, oprema i oznake službenih vozila u kaznionicama i zatvorima Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave.

Vlada je donijela Odluku kojom se određuje Agencija za posebni otpad d.o.o.(član HEP Grupe) kao stručna organizacija koja će zajedno sa stručnom organizacijom iz Slovenije i Nuklearne elektrane Krško, izraditi zajedničke programe odlaganja otpada i razgradnje Nuklearne elektrane Krško.

Ministarstvo gospodarstva i Hrvatska elektroprivreda (HEP) zaduženi su da osiguraju sudjelovanje Instituta "Ruđer Bošković" i drugih stručnih institucija u poslovima koje će obavljati stručna organizacija. Do formiranja posebnog fonda za financiranje radova na zbrinjavanju otpada i razgradnji NE Krško, sredstva potrebna za rad stručne organizacije osigurat će Hrvatska elektroprivreda.

Istodobno Vlada je imenovala izaslanstvo Republike Hrvatske u međudržavnom povjerenstvu za praćenje provedbe Ugovora i obavljanje drugih zadaća u skladu s Ugovorom između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa vezanih uz ulaganje, iskorištavanje i razgradnju Nuklearne elektrane Krško.

Predsjednik izaslanstva je ministar gospodarstva Ljubo Jurčić, a članovi su pomoćnik ministra gospodarstva Roman Nota, savjetnik ministra gospodarstva Ivo Valčić, pomoćnica ministra vanjskih poslova Olga Kresović-Rogulja i pomoćnik ministra zaštite okoliša i prostornog uređenja Roko Andričević.

Klinički bolnički centar Zagreb dobio je suglasnost za potpisivanje Ugovornog očitovanja o prijenosu crkve i župnog stana s pripadajućim zemljištem, na lokaciji Zagreb, Kišpatićeva 12, u vlasništvo Nadbiskupije zagrebačke Rkt. Župe Sv. Barbare.

Prethodna suglasnost dana je Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, za nabavu cjepiva protiv gripe za sezonu 2003./2004.

Na današnjoj zatvorenoj sjednici Ivan Del Vechio, Nebojša Koharović i Nenad Prelog razriješeni su dužnosti pomoćnika ministra vanjskih poslova radi odlaska na nove dužnosti.

Mirjana Znaor imenovana je pomoćnicom ministra rada i socijalne skrbi za poslove s područja međunarodne suradnje, navodi se u priopćenju Vladinog Ureda za odnose s javnošću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara