Vlada zabrinuta propašću pregovora na ministarskoj konferenciji WTO-a

Hrvatska Vlada danas je izrazila zabrinutost zbog neuspjelih pregovora o liberalizaciji svjetskog tržišta između razvijenih i nerazvijenih zemalja na prošlotjednoj ministarskoj konferenciji Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u Meksiku.

"Zabrinjavajuće je dovođenje u pitanje globalnog trgovinskog sustava u odnosima između zemalja, a posebno nedostatak senzibilnosti razvijenog svijeta prema potrebama zemalja u razvoju", izjavio je premijer Ivica Račan na sjednici Vlade.

Ističući da bez suglasnosti zemalja neće biti ni globalne sigurnosti, premijer je upozorio da Hrvatska mora sagledati sve posljedice neuspješnih pregovora na konferenciji WTO-a, ocijenivši da je to "najizoštreniji problem ovoga stoljeća".

O neuspjehu pregovora članove Vlade izvijestili su ministar europskih integracija Neven Mimica i ministar gospodarstva Ljubo Jurčić, koji su sudjelovali u radu konferencije.

Mimica je rekao da nedonošenje zajedničke deklaracije o globalnoj liberalizaciji tržišta ima dvojak odraz na Hrvatsku - povoljno je što je odgođena odluka o smanjenju carinskih stopa, ali nije dobro što je propašću pregovora uzdrman trgovinski sustav.

Sada je jasno da rok za završetak pregovora do kraja 2004. nije ostvariv zbog različitih stavova razvijenih i nerazvijenih zemalja, kazao je Mimica, dodavši da prije članstva Hrvatske u EU nije realno očekivati globalni dogovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Hrvatska može biti zadovoljna s produljenjem roka za smanjivanje carina, jer smo pristupanjem WTO-u već preuzeli niz obveza u liberalizaciji tržišta. Nećemo se naći u situaciji da moramo dvostruko smanjiti carinske stope, to nam sve manje prijeti", istaknuo je.

No, upozorio je Mimica, nije dobro što zahtjeve zemalja u razvoju, da se više smanje uvozne carine za plasman njihovih proizvoda u razvijeni svijet, razvijene zemlje nisu prihvatile, jer je time, drži, uzdrman trgovinski sustav.

"Nerazvijene bi zemlje mogle prionuti jednostranim mjerama i većim restrikcijama na svjetskom tržištu", rekao je.

Ministar Jurčić pojasnio je da na konferenciji WTO-a, zbog neuspješnih pregovora, nije donesena deklaracija o globalnoj liberalizaciji međunarodne razmjene proizvoda. Deklaracija je zamijenjena ministarskom izjavom da će se pregovori nastaviti na idućoj konferenciji WTO-a u Ženevi, dodao je.

Ministar financija Mato Crkvenac predložio je da Vlada na jednoj od idućih sjednica posebno razmotri posljedice propalih pregovora u Meksiku, te u tom smislu zaključi što činiti u pogledu hrvatskog uvoza i izvoza.

"Situacija u Hrvatskoj zahtijeva našu preciznu procjenu svih elemenata i reakciju, jer se uvoz odvija nekontrolirano i ima posljedice na deficit i dug. Moramo zaštititi hrvatsko gospodarstvo, osobito industriju", naglasio je Crkvenac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara