Vlada zaprimila zahtjev za ukidanje "lihvarskih" tarifa hrvatskih odvjetnika

Vlada zaprimila zahtjev za ukidanje "lihvarskih" tarifa hrvatskih odvjetnika

VLADA Republike Hrvatske zaprimila je zahtjev 69 nevladinih udruga, 426 tvrtki i preko 2000 pojedinaca u kojem se traži da Vlada uputi u Saborsku proceduru ukidanje zakonskih ovlasti Hrvatske odvjetničke komore, prema kojima ona samovoljno određuje visinu i način obračuna odvjetničkih tarifa. Istovremeno, Udruga za unapređivanje pravosuđa u Hrvatskoj "Juris Protecta" koja je i organizirala ovu akciju traži i donošenje Zakona o odvjetničkim tarifama u skladu s uobičajenim europskim normama i platežnim mogućnostima hrvatskih građana. Prema zakonu iz 1994. godine  Sabor je prenio zakonodavne ovlasti za određivanje odvjetničkih tarifa na Hrvatsku odvjetničku komoru, a koja je prema udruzi "Juris Protecta", ne samo prevelika nego i lihvarska!. 

100.000 kuna za svaki izlazak na ročište

Kako objašnjavaju u "Juris Protecti" neki od hrvatskih odvjetnika imaju priliku zaračunati 100.000 kuna za svaki izlazak na sudsko ročište, a broj ročišta je neograničen. Stoga se predlaže njemački model obračuna koji jedino poznaje paušalnu naknadu za odvjetničke usluge bez obzira na broj ročišta i trajanje sudskog postupka. Prema trenutnom modelu odvjetnici u Hrvatskoj mogu obračunati neograničen broj nagrada.

"Svi dosadašnji pokušaji stupanja u dijalog s Ministarstvom pravosuđa bili su bezuspješni. Lihvarske odvjetničke tarife, koje su trenutačno na snazi u Hrvatskoj, a određuje ih Hrvatska odvjetnička komora, u velikom dijelu uzrokuju dugotrajnost sudskih postupaka i time masovno kršenje ljudskih prava", ističe Zlatko Zeljko predsjednik udruge "Juris Protecta" dodajući da ukoliko u roku od osam dana Sanaderova vlada ne odgovori, njegova udruga obavijestit će sve članove Europskog parlamenta o masovnim kršenjima ljudskih prava u Hrvatskoj uzrokovanim lihvarskim tarifama odvjetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bogaćenje uz kršenje ljudskih prava

"Budući odvjetnici u Hrvatskoj zaračunavaju naknadu za svaki izlazak na ročište i podnesak sudu, njihov je interes da sudski postupak traje što je moguće duže, što vodi do sukoba interesa stranke i odvjetnika", smatra Zeljko dodajući kako su lihvarske cijene odvjetničkih usluga u Hrvatskoj omogućile stanovitom broju odvjetnika enormno bogaćenje, dok se stotinama tisuća građana istovremeno krše osnovna ljudska prava na suđenje u razumnom roku i po razumnim cijenama.

I.Ć.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara