Vladin odgovor na Pašalićevo zastupničko pitanje o zaštiti prava donjolapačkih Hrvata

HRVATSKA Vlada je odgovorila predsjedniku Hrvatskog bloka Iviću Pašaliću na zastupničko pitanje što Vlada kani učiniti da se Hrvatima u Donjem Lapcu osigura minimum Ustavom utvrđenih ljudskih prava i uputila ga na Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Pašalić je nedavno, na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru, upozorio da Hrvati, kao pripadnici većinskog naroda na državnoj razini, u Donjem Lapcu imaju manje prava od bilo koje druge nacionalne manjine u Hrvatskoj. Naveo je da su u tamošnju srednjoškolsku zgradu, nakon preuređenja, vraćene samo udruge sa srpskim predznakom, a da za hrvatske više u njoj nema mjesta, kao ni za održavanje mise koja se sada služi u holu osnovne škole.

U vladinu odgovoru stoji da je Zakonom o lokalnoj samoupravi utvrđeno da "sve pokretne i nepokretne stvari te imovinska prava koja pripadaju jedinicama lokalne, odnosno područne samouprave čine njezinu imovinu kojom se mora upravljati, koristiti i raspolagati pažnjom dobrog domaćina" i da njome upravlja i raspolaže poglavarstvo jedinice lokalne samouprave.

U odgovoru se također navodi da se općinskom načelniku može pokrenuti pitanje iskazivanja povjerenja ukoliko postoji nezadovoljstvo njegovim radom. To se može pokrenuti na prijedlog najmanje trećine članova predstavničkog tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Donjem Lapcu većinu ima Srpska narodna stranka (SNS), a dužnost načelnika općine obnaša predsjednik SNS-a Milan Đukić.

U vladinu se odgovoru također ističe da su državna tijela i tijela lokalne i područne samouprave dužna postupati na način kojim će svim svojim građanima omogućiti pod jednakim uvjetima, zadovoljavanje njihovih potreba na bilo kojem području.

Uoče li se neke nepravilnosti u ostvarivanju zajamčenih prava, postoje pravna sredstva pomoću kojih se problemi mogu riješiti, stoji u odgovoru na Pašalićevo zastupničko pitanje koje je potpisao premijer Ivica Račan, a kojemu je Pašalić pitanje uputio.

Također ga se, za eventualna dodatna obrazloženja, upućuje na ministricu pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Ingrid Antičević Marinović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara