Vlado Ćosić iz "ahmićke skupine" branio se šutnjom

VLADO ĆOSIĆ (42), jedan od četvorice osumnjičenih za ratni zločin nad civilnim stanovništvom u Ahmićima (BiH) koji je jučer uhićen u Zadru, danas se pred istražnim sucem zagrebačkog Županijskog suda branio šutnjom.

Nakon dvadesetominutnog saslušanja na kojem se branio šutnjom, Ćosić je vraćen u okružni zatvor u Remetincu, potvrdio je Hini istražni sudac Zdenko Konjić, koji ga je ispitao.

Konjić je pojasnio je da jednomjesečni pritvor Ćosiću određen još 2000. prilikom pokretanja istrage za zločin u Ahmićima, te da mu teče od dana uhićenja, odnosno od jučer.

Zapisnik s današnjeg ispitivanja istražni je sudac, kao dopunu ranijem istražnom spisu, poslao Državnom odvjetništvu koje bi do isteka jednomjesečnog pritvora trebalo odlučiti hoće li protiv Ćosića podići optužnicu ili će zatražiti još neke dodatne istražne radnje.

Na kratkom saslušanju, na koje je doveden zavezan lisicama u pratnji dvoje pravosudnih policajaca, Ćosić je bio s odvjetnicom, a saslušanju je prisustvovao i zamjenik zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika, kazao je Konjić.

Ćosić je jedan od četvorice iz tzv. ahmićke skupine koju se sumnjiči za zločin u srednjobosanskom selu Ahmići, gdje je 16. travnja 1993. ubijeno 116 civila i razoren veliki broj civilnih objekata. Također ih se tereti i za krivotvorenje isprava.

Uhićen je jučer u Zadru dok je pomagao u građevinskim radovima na jednoj kući na Krešimirovoj obali.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po riječima glasnogovornika MUP-a Zlatka Mehuna, Ćosić se u Zadru krio pod lažnim imenom Ivan Vuleta, a na to mu je ime glasila putovnica, izdana u PU zadarskoj u srpnju 1999. Boravio je u kući na adresi Put Nina 130, u kojoj je policija, uz lažnu putovnicu, pronašla i njegovu originalnu vozačku dozvolu izdanu u Mostaru 1998., te još neke iskaznice s lažnim imenom. U toj su se kući 2000. navodno skrivala i ostala trojica osumnjičenika iz "ahmićke skupine".

Uz Ćosića, za zločin u Ahmićima, istraga je 2000. pokrenuta i protiv Tomislava Vlajića i Ante Sliškovića, koji su tada i uhićeni, dok su Paško Ljubičić i Ćosić pobjegli. Sva četvorica su živjela pod drugim identitetima.

Slišković i Vlaić su početkom 2001. optuženi samo za krivotvorenje isprava, dok je istraga za zločin u Ahmićima nastavljena.

Paško Ljubičić predao se u studenome 2001. i izručen je Haškom sudu koji je protiv njega podignuo optužnicu, tereteći ga da je kao zapovjednik prvog voda bataljuna vojne policije HVO-a između lipnja 1992. i srpnja 1993. sudjelovao u napadima na muslimanska sela u općinama Vitez i Busovača u srednjoj Bosni, a optužen je i za zločin protiv civilnog stanovništva u selu Ahmići. Za taj su zločin u Haagu još optuženi Tihomir Blaškić i Dario Kordić.

Ćosić, rođen u Busovači, bio je Ljubičićev zamjenik.

(Hina) xam yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara