VLAHUŠIĆ: U SREDIŠTU REFORME ZDRAVSTVA GRAĐANI

Ministar zdravstva Andro Vlahušić rekao je danas u Rijeci, na savjetovanju o reformi zdravstva, da se reformom želi postići bolja zdravstvena zaštita građana koji za zdravstvo izdvajaju 16 posto svojih prihoda ili 14 milijuna kuna na godinu iz državnog proračuna, te da će se posebna pažnja posvetiti zanemarenoj primarnoj zdravstvenoj zaštiti. L

Savjetovanje ´Reforma zdravstva Republike Hrvatske i plan razvoja zdravstva u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji´ održava se danas na riječkom Medicinskom fakultetu. Sudjelovali su predstavnici županijskih zdravstvenih ustanova, te državne, riječke županijske i gradske uprave, a otvorio ga je potpredsjednik Vlade Ante Simonić.

Simonić je rekao da se za zdravstvo izvaja tri puta više novca nego za obranu zemlje, te da je u tom sustavu zaposleno oko 65.000 djelatnika, velikim dijelom visokoobrazovanih. Unatoč tomu, zdravstvenim sustavom nitko nije zadovoljan, rekao je Simonić i istaknuo da zdravstveni sustav mora biti kvalitetan i dostupan svima, a da status zdravstvenih djelatnika treba poboljšati.

Ministar Vlahušić je rekao da građani moraju biti dobro upoznati sa svim svojim pravima, što sada nije slučaj, napominjući kako uz osnovno, dopunsko zdravstveno osiguranje plaća oko 750.000 osoba.

Rekao je da se reforma provodi institucionalnim i zakonskim promjenama i posebno istaknuo važnost decentralizacije zdravstva, za koju se iz državnog proračuna županijama osigurava oko 400 milijuna kuna na godinu.

Primorsko-goranskoj županiji u posljednje je dvije godine dostavljeno oko 30 milijuna kuna, rekao je.

Što se tiče problema zdravstva na razini gradova, o kojima je govorio riječki gradnonačelnik Vojko Obersnel, Vlahušić smatra da oni proizlaze iz teritorijalnog ustroja jer su ovlasti u zdravstvenoj zaštiti, kao i financije, vezane uz županije. On drži da će se reforma zdravstva pozitivno odraziti i na zdravstvo u većim gradovima.

Župan Zlatko Komadina smatra da se decentralizacija često provodi na teret županija i gradova te da je restriktivna zdravstvena politika pogrešna.

Ministar Vlahušić osvrnuo se i na uvođenje radne obveze za liječnike. Birajući između prava na štrajk i prava na zdravstvenu zaštitu, Vlada je ocijenila da je nakon jednog mjeseca štrajka i prihvaćanja nekih zahtjeva liječnika, vrijeme za uvođenje radne obveze.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara