Vlahušić: Uprave moraju pokazati sposobnost da "iskoriste nove vjetrove"

MINISTAR zdravstva RH Andro Vlahušić rekao je danas tijekom okruglog stola pod nazivom "Stanje i perspektive menadžmenta u hrvatskom zdravstvu", koji je održan u Njivicama na otoku Krku, da se od uprava zdravstvenih ustanova ubuduće očekuje značajnije bavljenje financijama, u čemu će se očitovati njihova sposobnost da "iskoriste nove vjetrove".

Andro Vlahušić je, govoreći o novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, rekao kako se njime oduzima ministru mogućnost da imenuje ili da razrješuje ravnatelje ustanova. O tome, rekao je Vlahušić, odlučuju samo vlasnici, navevši kako je dosadašnji sustav predstavljao zapreku odgovornijem upravljanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlahušić je kazao da će po novom zakonu svaka ustanova moći odlučiti hoće li stvarati profit ili ne. Rekao je da su otvorene sve mogućnosti mještovitog vlasništva, te da će i kliničke bolnice moći biti privatne. Svatko od zaposlenih, kazao je Vlahušić, moći se sudjelovati u dobiti ako osigura ustanovi posao izvan obaveznog zdravstvenog osiguranja. Uz to, kazao je, nitko od zaposlenih neće moći raditi izvan ustanove bez odobrenja poslodavca. Vlahušić je posebno naglasio investicijski projekt Vlade i Ministarstva zdravstva nazvan "Sedam milijardi u sedam godina", navevši kako će se tu iskazati sposobnost ravnatelja i uprava u upravljanju velikim novčanim iznosima te u izgradnji novih bolničkih sustava.

Na okruglom stolu bilo je i riječi o školovanju menadžera u zdravstvu te stanju menadžmenta u hrvatskom zdravstvu.

Okrugli stol se održao u sklopu godišnje skupštine Udruge poslodavaca u zdravstvu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara