Vlasnik British Airwaysa kupuje Air Europu za milijardu eura

Vlasnik British Airwaysa kupuje Air Europu za milijardu eura
Foto: EPA

VLASNIK British Airwaysa IAG objavio je u ponedjeljak da je postigao sporazum o kupnji španjolskog prijevoznika Air Europa za milijardu eura u gotovini, jačajući poziciju u konkurenciji za putovanja iz Europe u Latinsku Ameriku i na Karibe.

Sporazum s Air Europom sklopila je španjolska podružnica Iberia, a trebao bi biti zaključen u drugoj polovini sljedeće godine, navode u IAG-u.

Očekuju da će španjolski prijevoznik povećati njihovu dobit već u prvoj poslovnoj godini nakon sklapanja sporazuma. Prinos na uloženi kapital trebao bi se povećati najkasnije nakon četiri godine.

Air Europa nudi domaće i međunarodne letove na 69 odredišta, uključujući duge rute prema Latinskoj Americi, SAD-u i Karibima.

Prošle godine kompanija je ostvarila prihode od 2,1 milijarde eura i operativnu dobit od 100 milijuna eura. Prevezli su ukupno 11,8 milijuna putnika i zaključili godinu s flotom od 66 letjelica.

"Kupnjom Air Europe IAG će dobiti novog, konkurentnog, troškovno efikasnog zrakoplovnog prijevoznika i paralelno učvrstiti poziciju Madrida kao vodećeg europskog središta. Rezultat će biti vodeća uloga IAG-a na južnom Atlantiku", rekao je izvršni direktor IAG-a Willie Walsh.

Treći po veličini europski niskobudžetni prijevoznik Norwegian Air uzdrmao je tržište prekoatlantskih putovanja sniženim cijenama karata. U listopadu su sklopili partnerstvo s JetBlue Airwaysom, omogućujući europskim putnicima izravnu rezervaciju putovanja u stotinjak američkih gradova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara