Vlasnik "Salonita" negira da bi stanje u tvornici moglo biti u vezi s bacanjem bombi

ČELNIŠTVO solinske tvornice "Salonit" danas je odbacilo tvrdnje da je stanje tvrtke i ponašanje Uprave moglo izazvati radnika Iva Žaju, koji je prošlog tjedna aktivirao tri bombe na prvom katu upravne zgrade tvornice i podmetnuo požar.

Direktor i vlasnik "Salonita" Jozo Ćurković rekao je kako ne može dokučiti razloge za takav, kako je rekao, bombaško-teroristički čin, ali je neizravno prozvao Poglavarstvo i gradonačelnika Solina, koji je donio odluku o zatvaranaju deponija tehnološkog otpada u Mravincima, gdje je Žaja radio kao čuvar.

Neovisno o velikim teškoćama u kojima posluje "Salonit", koji zapošljava 230 radnika, a koje su otežane odlukom solinskog Poglavarstva, rekao je Ćurković, niti jednog trenutka nije razmišljao o davanju otkaza ni Žaji, niti bilo kojem zaposleniku. Naglasio je kako se radnicima plaće isplaćuju redovito od kada je on vlasnik proteklih pet godina, i povećavaju se godišnje po deset posto.

Tvronici je račun blokiran već gotovo godinu dana, zbog neriješenih dugova iz prošlosti i isplata odšteta radnicima oboljelima od azbestoze. Od azbestoze, oblika raka, boluje velik broj bivših i dio sadašnjih radnika kojima je na račun odšetete do sada isplaćeno oko 15 milijuna kuna. Oko 6 milijuna kuna isplaćeno je od kada je tvrtka u privatnom - Ćurkovićevu vlasništvu.

Ćurković je rekao da će se azbest uskoro, sukladno odlukama hrvatske Vlade, povući iz proizvodnje. "Salonit" trenutačno, zbog zatvaranja deponija, radi samo s jednom proizvodnom linijom iako su njhovi proizvodi, cijevi za kanalizacijske i telekomunikacijske instalacije, vrlo traženi zbog izgradnje autoceste u koju se ugrađuju.

"Salonit" koji sada dobro zarađuje, prošle je godine imao oko milijuna kuna čiste dobiti, a posluje preko tvrtke "Fisos", koja za njega vodi i marketing. Direktor i vlasnik Jozo Ćurković u tome ne vidi ništa neobično i protuzakonito te odbacuje tvrdnje da su radnici nezadovoljni stanjem u tvrtki i da strahuju od otkaza.

Protiv 42-godišnjeg Ive Žaje podignute su kaznene prijave za teško ubojstvo u pokušaju, ubojstvo u pokušaju te za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom i on je sada u pritvoru.

Istražnom je sucu izjavio kako ga je na taj čin ponukalo to što više nije mogao trpjeti zlostavljanje i ponižavanje od, kako je rekao, jednog poslovođe u poduzeću kojega je htio ubiti. Riječ je o Silvestru Beniću koji je u bombaškom napadu zadobio brojne rane od krhotina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara