Vlasnik ste printa Picassa ili Dalija kupljenog na eBayu - vjerojatno imate krivotvorinu

LANAC krivotvoritelja umjetničkih slika prodali su tisuće printova od 1999. godine do danas kupcima širom svijeta sa falsificiranim potpisima jednih od najvećih umjetnika kao što su Picasso, Dali, Miro.

"Tisuće ljudi, s vremenom će saznati kako su kupili krivotvorine", rekao je odvjetnik Patrick Fitzgerald koji je u srijedu podigao optužnice protiv dvojice Amerikanaca, Španjolca iz Barcelone i dvojice Talijana, iz Milana i Munsummana. Američke vlasti su prevarante odlučile izručiti svojim matičnim zemljama.

Cijene krivotvorenih printova s falsificiranim potpisima i lažnim certifikatima o autentičnosti djela, koji su masovno prodavani galerijama preko aukcijske web stranice eBay, dosezale si i do 50.000 američkih dolara, izjavio je Fitzgerald. Kvalitetne krivotvorine umjetničkih radova proizvedene su u Španjolskoj i Italiji ali samo u onolikom broju koji ne bi bio sumnjiv na tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok su nasamareni kupci "zapeli" sa svojim krivotvorina, tužilaštvo je odlučilo pružiti informacije koje bi pomogle da otkriju da li se radi o originalu ili kopiji.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara