Vlasti u Banja Luci obećavaju suradnju u privođenju zločinaca

PREDSJEDNIK Vlade Republike Srpske Dragan Mikerević pozvao je sve osobe osumnjičene za ratne zločine uključujući i Radovana Karadžića da se što prije same predaju najavivši istodobno kako će entitetske vlasti u predstojećem razdoblju preuzet svoj dio obveza ne bi li se svi osumnjičenici za kojima se još traga što prije priveli pravdi.

Nakon sastanka s američkim veleposlanikom zaduženim za pitanja ratnih zločina Pierrom-Richardom Prosperom, Mikerević je novinarima kazao kako ´niti jedna osoba, ma tko to bio, nije vrijedna patnji cijelog naroda´.

Najbolje rješenje, po Mikerevićevu sudu, bilo bi da se Karadžić, ali i svi ostali osumnjičeni, što prije sami predaju a vlada Republike Srpske u tom bi im slučaju pružila jamstva da se mogu braniti sa slobode.

Pod očevidnim američkim pritiskom, Mikerević je najavio kako će entitetsko Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) i tajna služba (OBS) u predstojećem razdoblju poboljšati obavještajnu suradnju s Policijskom misijom Europske unije u BiH (EUPM) i Stabilizacijskim snagama (SFOR), također s ciljem privođenja osoba za kojima traga Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Time bi, drži premijer bosanskih Srba, entitetske vlasti ispunile svoj dio zadaće na obavještajnom planu. Vlasti u Banja Luci do sada su uporno tvrdile kako nemaju nikakvih informacija da se neki od osumnjičenih za ratne zločine skrivaju u Republici Srpskoj.

Veleposlanik Prosper nakon razgovora u Banja Luci istaknuo je kako izručenje Karadžića predstavlja temeljni preduvjet za dalju financijsku potporu američke vlade Republici Srpskoj.Prosper nije pomenuo nikakve konkretne rokove za ispunjenje ove zadaće.

Tijekom boravka u Sarajevu, Prosper je u četvrtak izjavio kako su Sjedinjene Države pripravne tragati za Karadžićem ´koliko god to bude potrebno´ dodavši kako ICTY ni u kom slučaju neće zatvoriti vrata prije nego što se u Den Haagu nađe i Karadžić.

On je također oprezno naznačio kako je njegova vlada već došla do korisnih podataka koje mogu pomoći uhićenju ratnih zločinaca.

Ne pominjući izravno Karadžića, Prosper je novinarima potvrdio kako je njegova vlada ovih dana isplatila 250 tisuća američkih dolara nagrade osobi koja je dostavila važne podatke. Ovaj iznos isplaćen je u okviru programa ´Nagrada za pravdu´ koji nudi i do pet milijuna dolara osobama koje pomognu privođenju najtraženijih ratnih zločinaca a posebice Karadžića i Mladića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara