Voda u Zagorju nije za piće, nafta iz kamiona se izlila u potok?

Voda u Zagorju nije za piće, nafta iz kamiona se izlila u potok?
Foto: N1

VODA u Hrvatskom zagorju i dalje nije za piće.

Podsjetimo, stanovnici velikog dijela Zagorja od jučer ne smiju koristiti vodu iz vodovoda. Točnije, zabrana se odnosi na općine Lobor, Mače, Bedekovčinu i Sv. Križ Začretje te gradove Zabok i Zlatar.

Nafta je iscurila na izvoru vode u Loboru?

Službeni uzrok zagađenja još uvijek nije poznat, čekaju se nalazi analize uzoraka, a u sve je uključena i policija.

Kontaktirali smo krapinsko-zagorsku policiju. Potvrdili su nam da se još ne zna zašto je voda zagađena i najavili konferenciju za novinare u 14:30.

U međuvremenu, pojavile su se informacije kako voda nije za piće za više od 10.000 kućanstva, a navodni uzrok je prevrtanje šumarskog kamiona i curenje nafte na izvoru vode u Loboru.

Postoji sumnja da je došlo do ekološkog zagađenje potoka Reka, iz čijeg otvorenog toka dolazi oko 30 posto kapaciteta izvorišta Lobor, a procjenjuje se da je incidentom zahvaćeno 40 posto distribucijskog sustava Zagorskog vodovoda.

Rezultati analize: Voda nije za piće, ali može se koristiti za kućanstvo

Direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić ispred Crpne stanice Gredice u Zaboku iznio je rezultate analize vode.

Prema dobivenoj preporuci Stručnog povjerenstva za vodu namijenjenu ljudskoj potrošnji, voda zbog mirisa nije za piće, ali se može koristiti za pranje, kuhanje i druge potrebe u kućanstvu, javlja Zagorje.com.

Voda se trenutno ispire i svi zakonski parametri su u granicama. Jedini problem i dalje je miris, no sa svakim daljnjim ispiranjem rezultati su sve bolji, rekao je Mihovilić.

Oglasili se i ministri

Situaciju su komentirali ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

"Ne bih rekao da je situacija zabrinjavajuća. Bila je riječ o povećanoj koncentraciji ugljikovodika neugodna mirisa, pretpostavlja se da je negdje na potoku iznad Lobora došlo do onečišćenja. U ovom trenutku ne može se detektirati uzrok, a pretpostavlja se da je riječ o nafti ili nečem sličnom", rekao je jutros Ćorić, dok je Kujundžić najavio da bi rezultati prve analize trebali uskoro biti objavljeni.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara