Vodeći američki diplomat: Gruzija "djelomično odgovorna" za rat

Vodeći američki diplomat: Gruzija "djelomično odgovorna" za rat

VISOKI dužnosnik američkog State Departmenta je u izjavi za AFP rekao kako su Gruzija i njen predsjednik Mihail Saakašvili "djelomično odgovorni" za rat.

"Da li Gruzija snosi određeni dio odgovornosti? Naravno. O tome nema nikakve dvojbe", glasio je njegov odgovor na pitanje da li je država - koja se smatra jednim od najvjernijih američkih saveznika u svijetu - snosi dio odgovornosti za izbijanje prvog rata na tlu Europe u 21. stoljeću.

"Sve vrijeme smo žustro i nedvosmisleno urgirali gruzijsku vladu u tome da pokaže suzdržanost i da po svaku cijenu... izbjegne bilo kakav vojni sukob s Rusijom. U tome smo bili više nego jasni", tvrdi diplomat koji je želio ostati anoniman.

S druge strane, američka vlada je u svojim javnim nastupima nastojala biti što odmjerenija, pa se tako založila za istovremeno povlačenje ruske vojske s gruzijskog teritorija, ali i gruzijskih snaga na položaje koje su držale prije ofenzive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jim Jeffrey, zamjenik američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost, je rekao da će nastavak "neproporcionalne i opasne eskalacije na ruskoj strani u sukobu" imati "značajne dugoročne posljedice po rusko-američke odnose".

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara