Voditelj ureda za sudsku medicinu UNMIK-a koristio tijela žrtava za istraživanja?

Obitelji Albanaca nestalih tijekom rata na Kosovu podnijele su kaznenu prijavu protiv voditelja Ureda UNMIKa za nestale osobe i sudsku medicinu Jose Pabla Baraybara jer je navodno koristio posmrtne ostatke žrtava za svoja istraživanja, javili su u subotu kosovski mediji.U Okružnom tužiteljstvu u Prištini već je zaprimljena prijava protiv Baraybara u kojoj ga udruge obitelji nestalih Albanaca optužuju da je zlouporabio položaj i za osobne potrebne, u cilju znanstvenog istraživanja, uzeo dijelove kostiju od posmrtnih ostataka 400 osoba.

U Misiji UN-a na Kosovu (UNMIK) odbacili su kategorički te optužbe, navodeći da one nemaju nikakvog osnova.

Glasnogovornik UNMIK-a Neeraj Singh naglasio je da su kosti uzimane samo za potrebe utvrđivanja identiteta i autopsije. "Od tada do danas, uzorci posmrtnih ostataka žrtava ostali su u skladištu Zavoda za sudsku medicinu UNMIK-a", rekao je Singh.

Glasnogovornik UNMIK-a je rekao da su osobe koje su iznijele optužbe bivši radnici Ureda za nestale osobe i sudsku medicinu UNMIK-a koji su udaljeni s posla u poslednjih desetak dana. Prema njegovim rječima, oni su i ranije iznosili takve optužbe unutar navedenog ureda, ali su nakon otpuštanja s posla s tim informacijama izašli u javnost.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te optužbe su nakon devetomjesečne istrage odbačene kao neistinite, rekao je Singh i dodao da je na tužitelju da u skladu sa zakonom odluči o daljoj proceduri.

Prištinski odvjetnik Tom Gashi koji zastupa udruge obitelji nestalih rekao je da je prirodno da UNMIK odbacuje optužbe jer pokušava da zaštiti svoj autoritet.

"Optužbe nisu nove, nova je samo pravna formulacija i kaznena prijava nadležnom tužiteljstvu. Dijelovi kostiju nisu uzimani radi utvrđivanja identiteta, već za znanstvene potrebe pojedinca", rekao je odvjetnik Gashi, naglasivši da ima dokaze za svoje tvrdenje.

Međunarodni tužitelj u Prištini odlučit će ima li osnove za pokretanje kaznenog postupka i u tom slučaju zatražiti da glavni tajnik UN-a da donese odluku o ukidanju imuniteta osumnjičenom budući se radi o visokom dužnosniku UNMIK-a.

(Hina) xbb ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara