Vođa ETA-e pušten na uvjetnu slobodu u Parizu

Vođa ETA-e pušten na uvjetnu slobodu u Parizu
Foto: EPA

JEDAN od vođa bivše baskijske separatističke organizacije ETA-e, José Antonio Urrutikoetxea poznat kao Josu Ternera, pušten je danas u Parizu na uvjetnu slobodu nakon što ga je prije mjesec dana uhitila francuska policija u suradnji sa španjolskom.

Uhitili su ga kad je htio ući u bolnicu

Odlukom francuskog suda oduzeta mu je putovnica te ne smije napuštati Pariz. Jedanput tjedno mora se javljati u tamošnju policijsku postaju dok traje postupak protiv njega.

Ternera (68), za kojim je Španjolska tragala od 2002., uhićen je 16. svibnja u mjestu Sallanchesu u francuskim Alpama kada je namjeravao ući u bolnicu zbog raka od kojeg je obolio. Akciju su provele španjolska Civilna garda i francuska tajna služba.

Njega španjolsko državno odvjetništvo traži zbog bombaškog napada 1987. na vojarnu Civilne garde u Zaragozi u kojem je poginulo 11 osoba, među njima i djeca. Odvjetništvo u Madridu tvrdi da je on tada kontrolirao ETA-u. Na uvjetnu slobodu je pušten jer su njegovi odvjetnici priložili dokumentaciju prema kojoj zbog narušenog zdravstvenog stanja ne može biti u pritvoru. Nakon što je u srijedu saslušan u Parizu zakazano mu je drugo ročište 28. lipnja.

ETA-i se pripisuje više od 800 ubojstava

Euskadi Ta Askatasuna (ETA), na baskijskom jeziku Baskija i Sloboda, od 1959. je nastojala uspostaviti državu na sjeveru Španjolske i jugu Francuske. Oružanu borbu, uglavnom bombaške napade, bila je usmjerila protiv Španjolske, a prekinula ju je 2011. Oružje je predala 2017. u francuskom dijelu Baskije, a potom je objavila i raspuštanje skupine 2018. godine.

Grupa je prilikom raspuštanja, čiju je objavu pročitao upravo Ternera, najavila da će se njeni članovi priključiti političkim nastojanjima za stjecanje neovisnosti Baskije s oko 2,2 milijuna stanovnika.

Skupini se pripisuje više od 800 ubojstava te se nalazila na popisu terorističkih grupa u Španjolskoj. Španjolska vlada navela je da će nastaviti tražiti njene članove, dok je lijeva baskijska stranka za neovisnost EH Bildu poručila da je akcija protiv Ternere usmjerena protiv mira jer je on sudjelovao u raspuštanju skupine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara