Vođa ilegalnog prosvjeda i čovjek s dvije Uskokove optužnice za državu je idealan poslovni partner

Vođa ilegalnog prosvjeda i čovjek s dvije Uskokove optužnice za državu je idealan poslovni partner

Foto: FAH

ZAŠTITARSKA tvrtka Josipa Klemma, Klemm sigurnost, preuzet će čuvanje Ministarstva branitelja i Ministarstva socijalne politike i mladih, koje se nalazi na istoj adresi.

Kako je Indexu potvrdio Josip Klemm, njegova tvrtka uskoro kreće u obavljanje posla.

"Da, to je točno", rekao nam je Klemm te nas uputio da se za više informacija obratimo u odjel nabave tvrtke Klemm sigurnost.

"Natječaj za pružanje zaštite ministarstvu raspisan je u lipnju. Mi smo se na njega prijavili te je prije nekoliko dana stigla odluka o odabiru. Izabrani smo kao najpovoljniji ponuditelj. U tijeku je potpisivanje ugovora, a žalbi nije bilo. Predviđamo da će sredinom srpnja Klemm sigurnost preuzeti posao zaštite ministarstva", rekli su nam iz tvrtke Klemm sigurnosti.

Ugovor traje do 31. prosinca.

Teror šatoraša

Klemm je široj javnosti poznat kao jedan od vođa prosvjeda šatoraša koji su preko godinu dana kampirali ispred Ministarstva branitelja. Tijekom godine logorovanja ispred ministarstva, šatoraši su održali više prosvjeda, a tijekom jednog od njih iznijeli su plinske boce na ulicu.

Bivšeg ministra branitelja Predraga Matića tijekom šatorovanja više su puta izvrijeđali te mu spriječavali ulaz u zgradu ministarstva.

Interese šatoraša u javnosti je često predstavljao upravo Josip Klemm.

Uskokove optužnice

Josip Klemm hrvatskim je pravosudnim organima itekako poznat. Sredinom rujna bi mu tako na Županijskom sudu u Zagrebu trebalo početi suđenje za optužbe da je od 2005. do 2007. iz svoje tvrtke, uz pomoć još nekih optuženika koji su priznali krivnju i nagodili se s tužiteljstvom, izvukao gotovo tri milijuna kuna i pritom utajio čak 593 tisuće kuna poreza na dobit.

Sutkinja Sanja Mazalin zakazala je za 19. rujna prvo ročište na kojem će se Klemm ponovno očitovati o optužnici koju je protiv njega podiglo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu zbog zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Nije znao da krši zakon

Klemm je ranije najavio da se neće nagoditi s tužiteljstvom poput njegovih suoptuženika, a na posljednjem je pripremnom ročištu kazao da čak i ako je nešto učinio nije bio svjestan da krši zakon. Dodao je i da je njegova tvrtka u proračun, koji je u ovom slučaju navodno oštećen utajom poreza, uplatila više od 200 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi Klemmovi suoptuženici ranije su osuđeni nakon priznanja nedjela i nagodbe se s tužiteljstvom, a posljednji je to učinio Leonard Valent koji je godinu zatvora zamijenio radom za opće dobro. Prije njega sporazumno su osuđeni Radovan Štetić, Hrvoje Zorovac, Tomislav Matanić i Silvio Golubovac.

Najpoznatiji među Klemmovim suradnicima, Štetić, bio je jedan od osumnjičenih pripadnika tzv. zagrebačke zločinačke organizacije iz 90-tih, koji je kasnije odgovarao i zbog prevare, odnosno izvlačenja novca u slučaju u kojem je jedan od osumnjičenih bio sin šefa zagrebačke policije Saša Burušić.

Tužiteljstvo Klemma tereti da je od veljače 2005. do ožujka 2007. kao odgovorna osoba tvrtke Klemm security, "osmislio način na koji će iz tog trgovačkog društva neosnovano obavljati isplate u svoju korist" pa je "nalagao neosnovana plaćanja sa žiro-računa" svoje tvrtke na račune drugih trgovačkih društava koja su mu, prema ranijem dogovoru, izdavala račune za neobavljene usluge.

Mutni poslovi oko transfera Darija Šarića

Klemmovo ime se u negativnom smislu spominje i u kontekstu transfera poznatog košarkaša Darija Šarića.

Osim Klemma, u ovom je slučaju Uskok podigao optužnicu i protiv pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivice Lovrića i voditelja Holdingove podružnice Sportski objekti Dragutina Kosića.

Trojica okrivljenika i jedna tvrtka optuženi su zbog zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, ali i pokušaja i poticaja na te zlouporabe te zbog trgovanja utjecajem, objavio je Uskok u utorak na svojim internetskim stranicama, ne otkrivajući njihova imena.

Lovrića, koji je bio predsjednik košarkaškog kluba Cibona i Klemma Uskok tereti da su se pokušali pribaviti veliku materijalnu dobit Klemmovoj tvrtki nakon što je Cibona s igračem sklopila ugovor s pravom jednostranog raskida ugovora radi prelaska u drugi klub zbog čega bi Cibona imala pravo na odštetu od 1,2 milijuna eura.

Lovrić i Klemm su prema sumnjama Uskoka postupajući s namjerom stjecanja znatne nepripadne materijalne dobiti okrivljenoj tvrtki u prosincu 2012. sklopili ugovor o zajmu kojim su ugovorili da će ta tvrtka platiti Ciboni uplatiti 550 tisuća eura radi isplate odštete Hrvatskom košarkaškom savezu.

Klemma tužila i Cibona


Cibona se tim ugovorom obvezala da će zajam s pripadajućom kamatom od 8 posto biti vraćen do 1. rujna 2014. te je, na traženje Klemma ugovoreno da će Cibona, ako igrač jednostrano raskine ugovor i prijeđe u drugi klub, pola ukupnog iznosa odštete koji pripada KKC, umanjenog za iznos pozajmice uvećane za pripadajuće kamate te umanjenog za 10 posto koliko dobiva agent igrača isplatiti Klemmovom trgovačkom društvu, a što iznosi oko 227 tisuća eura.

Velika imovinska korist ipak nije ostvarena jer je Cibona odbila isplatiti navedeni iznos i pokrenula sudski postupak protiv Klemmove tvrtke radi smanjenja obveza na pravičan iznos.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara