Vođa Obraza: Nismo krivi za nerede na beogradskom Prideu. Željeli smo molitvu, a ne nasilje

Foto: AFP

VOĐA ekstremističke organizacije "Obraz" Mladen Obradović negirao je danas na beogradskom sudu krivicu za nerede na lanjskom Gay Prideu, tvrdeći da su Obrazovci "pozivali na molitvu, a ne na nasilje". Kako prenosi B92, za napade na policiju optužio je vlast koja je time htjela kompromitirati "Obraz", jer je, tvrdi, u njima prepoznala opasnost zbog njihovog poštenja i patriotskih stavova. 

"Točno je da smo bili protiv Parade ponosa, ali zbog moralnih razloga. Mi kao kršćani nikog ne mrzimo, pa tako nismo ni mogli poticati mržnju. Poticali smo molitvu u Vaznesenjskoj crkvi, koja je najbliže mjestu održavanja parade. Htjeli smo da do njih dopre molitva i zamiriše tamjan, da čuju zvona i crkvenu pjesmu", kazao je pred Višim beogradskim sudom Obradović.

"Ako Srbija ima ovakvu omladinu, imamo šansu da opstanemo"

Njegov odvjetnik Goran Petronijević kazao je da su krivci za nasilje na beogradskim ulicama nisu u sudnici. "Čudna je slučajnost da se na ovakvim skupovima pojavljuju maskirane grupe za koje nitko ne zna tko su, oni potiču nasilje, sukobe se s policijom i onda se sklanjaju. Nitko od njih nikad nije uhapšen", rekao je odvjetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Srbiji vlada veliki interes za suđenje Obrazovcima, pa u Palaču pravde nisu uspjeli ući svi zainteresirani. Veliku pompu iskoristila je i politička desnica.

"Ovo je prvi dan poslije dugo vremena da se osjećam jako ponosno, jer ako Srbija ima ovakvu omladinu i ovakve ljude, onda mi imamo šansu da opstanemo", rekla je zastupnica stranke Nova Srbija Aleksandra Janković. 

Prijeti im do 12 godina zatvora

Obradović je u obrani kazao da "Obraz" o Paradi ponosa ima stav kao i Srpska pravoslavna crkva i da je povorka "izrugivanje sa svim do čega drži pravoslavni narod". Okomio se i na letke s parade na kojima je patrijarh Pavle prikazan s glavom striptizete.

U neredima na beogradskim ulicama 10. listopada 2010. ozlijeđeno je 140 ljudi, od toga čak 124 policajca. Obradoviću i vođama "Obraza" prijeti d 3 do 12 godina zatvora. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara