VODNJAN: 500 BESPRAVNO SAGRAĐENIH OBJEKATA

Gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović današnju je konferenciju za novinare sazvao kod mola u starom dijelu Barbarige kako bi upozorio na bespravnu izgradnju objekata na zaštićenom obalnom dobru i poljoprivrednom zemljištu na području Barbarige te između Fažane i Peroja gdje je, kako je rekao, bespravno sagrađeno 500 objekata.

Ocijenivši da je bespravna gradnja na tom dijelu istarskog priobalja poprimila alarmantne razmjere, kao jedan od očitih primjera naveo je dogradnju i nadogradnju objekta u staroj Barbarigi uz sami mol, u zaštićenom pojasu uz samo more, o čemu je, kazao je, grad Vodnjan nadležne službe obavijestio 19. prosinca 2003.

Međutim, naveo je, unatoč prijavljenih više od 500 bespravno sagrađenih objekata na području grada Vodnjana (Barbariga i Peroj), Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva ni jedan odgovor nije dostavilo lokalnoj zajednici.

Novi vlasnik tog objekta uz mol, liječnik s prebivalištem u Švicarskoj, u proteklih je nekoliko mjeseci ogradio dio obale, ozidao okućnicu, podigao još jedan kat zgrade i sve to, tvrdi Vitasović, nezakonito i dodaje da je objekt kupljen kao stara prizemnica.

Gradonačelnik je izrazio ogorčenost što, unatoč reagiranjima i tužbama grada Vodnjana, nadležna tijela uopće ne reagiraju zbog čega su lokalnoj zajednici, kako je rekao, "vezane ruke".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne treba posebno dokazivati koliko je vrijedan ovako atraktivan prostor uz obalu, a pogotovo cijeli obalni prostor koji bi predviđenim projektom Brijuni-Rivijera trebao postati elitnom turističkom destinacijom", naglasio je gradonačelnik Klaudio Vitasović.

Ocijenio je da zbog divlje gradnje Vodnjan gubi milijunske iznose budući da korisnici izbjegavaju plaćanje komunalnog doprinosa, komunalne naknade, boravišne pristojbe i druge poreze. Tako, dodao je, divlja gradnja stvara divlje deponije nagrđujući okoliš pa Vodnjan mora svake godine ulagati velika sredstva za čišćenje okoliša.(Hina) dspo dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara