Vojna vježba NATO-a počela na Kosovu i u Bosni i Hercegovini

GOTOVO 6.500 vojnika iz država članica NATO-a i njihovih partnera počeli su u utorak najveću tradicionalnu vježbu na području Kosova te Bosne i Hercegovine pod nazivom "Dinamičan odgovor", koja će trajati do 24. rujna.

Ta godišnja vježba, koja se tradicionalno održava u kolovozu i rujnu, prigoda je da se postrojbe NATO-a i partnerske postrojbe, koje bi trebale jednoga dana sudjelovati u stvarnim mirovnim operacijama uvježbavaju u operacionalnim konceptima i upoznaju s terenom i okolišem.

Vježba je i jasna poruka odlučnosti NATO-a i međunarodne zajednice da uspostave mir i stabilnost u cijeloj balkanskoj regiji.

U vježbama sudjeluju pričuvne snage koje se sastoje od višenacionalnih, uvježbanih postrojbi širokog spektra vojnih mogućnosti - uključujući laku i desantnu pješadiju, amfibije, zračne postrojbe, oklopne postrojbe, topništvo i mogućnost zračnih napada.

Postrojbe će doputovati zračnim i kopnenim putevima i bit će integrirane u zapovjedne strukture i stavljene pod nadzor KFOR-a i SFOR-a, obavljajući razne zadatke s postrojbama koje su već na terenu, primjerice postavljanje i nadzor na punktovima, ili rutinska ophodnja, priopćeno je iz KFOR-a.

KFOR navodi u svome priopćenju da je ta vježba planirana ranije i nije ni u kakvoj vezi s aktualnom situacijom na Kosovu.

Trenutno je na Kosovu raspoređeno oko 18 tisuća vojnika NATO-a, a više od 12 tisuća u Bosni i Hercegovini.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara