Vojni analitičar objasnio što razaranje Inine rafinerije znači za tijek rata u Siriji

Vojni analitičar objasnio što razaranje Inine rafinerije znači za tijek rata u Siriji

Foto: Twitter, Screenshot: HRT

MINISTAR vanjskih i europskih poslova, Davor Ivo Stier, danas je u Novom Marofu potvrdio kako je ISIS odgovoran za napad na INA-ina plinska postrojenja u Siriji.

>> Štern za Index o napadu na INA-ino postrojenje: "Bitno je ono što je pod zemljom"

Kako je Index objavio još sinoć, teroristi Islamske države digli su u zrak plinsko postrojenje Hayan, koje se nalazi 100 kilometara istočno od Homsa. Organizacija se operacijom pohvalila putem Amaq Newsa, njihovog propagandnog kanala.

Za komentar smo pitali Igora Tabaka, analitičara portala Obris - obrana i sigurnost. Zanimalo nas je kako rušenje ovog postrojenja može utjecati na daljnji tijek rata, odnosno je li ISIS uništavanjem Ininog postrojenja nanio veliku štetu Asadu. No, Tabak nam je rekao kako ovo jest šteta, ali u kontekstu rata to nije velika stvar.

"To ne znači ništa. Cijela naftna i plinska industrija je umrežena. Ona, da bi mogla izvoziti, treba sustavno funkcionirati. To u Siriji godinama ne funkcionira. Je li neki komad napuštene industrije manje ili više spektakularno nestao u plamenu je manje bitno kad govorimo o državi čije je komercijalno i privredno središte Alep posljednjih godina pretvoren u prah i pepeo i gdje je, realno gledano, većina ozbiljnijih gradova pretrpjela ogromne štete", kaže Tabak.

"Uzmite u obzir da su hrvatska plinska postrojenja pretežito oko Palmire koja je više puta prelazila od jednih do drugih. ISIS je nedavno ponovo osvojio Palmiru, a vlasti se sada planiraju tamo vratiti. Palmira će ponovo biti poprište borbi, ne bi me čudilo da opet bude uništavanja kulturne baštine. U takvoj situaciji, kad je rat bez granica, jedno plinsko postrojenje ne znači ništa", objašnjava Tabak.

Neće biti promjena na tijek rata

"To ništa ne znači za tijek rata, borbe za Palmiru tek predstoje. Režim je najavio da se nakon Alepa misle pregrupirati i rekli su da im je idući cilj oslobođenje Palmire. Prave borbe ondje će tek krenuti u dogledno vrijeme", dodao je.

Pojasnio je da ovo jest velika šteta, ali u kontekstu rata koji se godinama vodi u Siriji, to je samo jedno uništeno postrojenje.

"To je kao da pitate za Mosul, pa da pitate za neki komad industrije u trenutku kad se vode ulične borbe. Nije da ovo nije veliko, to je šteta, ali uspoređena sa stanjem stvari u državi i neposrednoj okolici, to je samo jedna od ratnih šteta kakvih je bilo puno i bit će ih još puno. I to je razlog da jednom kad ovaj rat konačno stane, Sirija neće biti prepoznatljiva kad je se bude uspoređivala s bilo čim prije rata. To je država koja je prije rata u puno stvari bila usporediva s Hrvatskom. Sad kad to završi, tako skoro neće biti usporediva", zaključuje Tabak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara