Vojni analitičar za Index: U Afganistanu je i dalje rat, tamo je stotinjak naših

Vojni analitičar za Index: U Afganistanu je i dalje rat, tamo je stotinjak naših
Foto: Hina

"NA ŽALOST, Afganistan je aktivno bojište i to je činjenica. Ono što se događalo zadnjih par mjeseci, kada je situacija iz Afganistana pomalo iščezla iz fokusa javnosti, ne mijenja puno na stvari. Ondje je aktivan rat", kaže vojni analitičar Igor Tabak za Index, komentirajući napad bombaša samoubojice na vozilo hrvatskih vojnika u Kabulu u Afganistanu. U napadu su ozlijeđena tri hrvatska vojnika, od kojih je jedan zadobio teške tjelesne ozljede glave te je preminuo oko podneva.

Rizik nije otklonjen, on je samo smanjen
 
Analitičar Tabak naglašava kako je u Afganistanu aktivan rat koji trenutno vodi lokalna policija i protiv talibana i njihovih frakcija i organizacija koje su im bliske. Međunarodne snage ne sudjeluju u izravnim borbama, već su preuzeli tzv. "mentorske uloge", no bombaški napadi nisu rijetkost. 

"Gubici su relativno periodični, a prije samo desetak dana Amerikanci su imali gubitke", napominje Tabak dodajući kako je ruta od aerodroma u Kabulu do samog grada jedna od najopasnijih u državi. To su mjesta, ističe Tabak, koja su najrizičnija i u najboljem momentu.  

"Činjenica je da međunarodne snage ne sudjeluju u izravnim borbama, već su preuzele mentorsku ulogu, no to nije otklonilo rizike od stradavanja, nego ih je smanjilo", ističe Tabak. 

Hrvatska u 16 godina nije imala smrtnih slučajeva

Prema dostupnim informacijama i fotografijama pogođenog automobila, transportni protokoli bili su standardni. Vojnici su nosili za to predviđenu opremu, a bili su u blindiranim vozilima koja nisu imale vojne oznake. To se radi, objašnjava Tabak, da se ne bi privukla pažnja. 

"To sve pomaže, no kako smo vidjeli, to ne može otkloniti opasnost", ističe Tabak. Na izravan upit može li ovaj napad eventualno promijeniti politiku Hrvatske o vojnoj misiji u Afganistanu, Tabak odgovara negativno. 

"Mi govorimo o 16 godina hrvatskog djelovanja u Afganistanu. Do sada nismo imali smrtnih slučajeva. To je izuzetno rijetko i nije standard. Hrvatska vojska ponosi se time", kaže Tabak dodajući da je Hrvatska do sada imala ozljeda i ranjavanja vojnika, no to do sada nije utjecalo na bitnije promjene politike niti ih treba očekivati. 

Javnost bi sada mogla drugačije gledati na Afganistan

No mogla bi se očekivati promjene percepcije javnosti, odnosno moglo bi se promijeniti javno mnijenje o situaciji u Afganistanu. 

"Manjak fokusa na Afganistan nije dobar. To je bojište na kojem imamo stotinjak ljudi i upravo je to razlog da se temi, odnosno problematici Afganistana pristupa temeljito i na pravi način", kaže na kraju Tabak ističući da je većini javnosti taj rat zadnjih mjeseci skliznuo s fokusa. Ondje mira nema, zaključuje na kraju Tabak za Index.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara