Vojni invalidi zbog "politikantskih istupa" traže smjenu Ivana Šimonovića

Vojni invalidi zbog "politikantskih istupa" traže smjenu Ivana Šimonovića

ZAJEDNICA udruga Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) Grada Zagreba u petak je izrazila oštro protivljenje povlačenju hrvatske tužbe protiv Srbije na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Haagu.

U priopćenju za javnost predsjednik ZU HVIDR-a Grada Zagreba Ivan Pandža navodi kako invalidi osuđuju politikantske istupe dr. Ivana Šimonovića, pravnog zastupnika RH pred ICJ-em, "koji već danima uvjerava hrvatsku javnost u bezizglednost hrvatske tužbe i nužnost njezina povlačenja".

"Umjesto da se bavi strukom dr. Šimonović se već danima bavi politikom, i to onom koja nipošto nije u djelokrugu njegova rada. Pregovore o nagodbi, kojima je neovlašteno pristupio, mogu voditi predstavnici vlada, a ne voditelji pravnih timova. Šimonović se pri tom ne može izvlačiti da iznosi osobne stavove jer je za zastupnika relevantan jedno stav strane koju zastupa.

Širenjem defetizma Šimonović, u ime onih koji stoje iza njega, smišljeno priprema teren za još jednu međunarodno-pravnu blamažu, a tvorce te blamaže unaprijed oslobađa odgovornosti. Njegovi su istupi u službi iste one, nimalo časne politike, koja je dovela do prijeporne odluke Suda povodom tužbe BiH (protiv SCG). Zabrinjava nas što njegovo uvjeravanje javnosti korespondira sa živom diplomatskom aktivnošću kojoj je cilj postići "stabilnost" na ovim prostorima izjednačavanjem krivnje za ratna zbivanja", navodi se između ostalog u priopćenju vojnih invalida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruge invalida hrvatskoj Vladi i predstavnicima pravnog tima postavljaju pitanje zbog čega nikada nisu kontaktirali osobe koje su im ponudile dokaze iz kojih se "bjelodano i neosporno dokazuje umiješanost i dirigiranje ratom iz Beograda".

U zaključku priopćenja ZU HVIDR-a od Vlade traži žurno smjenjivanje Ivana Šimonovića s dužnosti voditelja pravnog tima RH pred ICJ-em, te traži imenovanje "nekoga tko će taj posao obavljati s više vjere i pouzdanja, a u skladu s očekivanjima hrvatske javnosti".

I.K.
Foto: UN

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara