Vojnik partije: Otkrivamo pozadinu neviđenog šestodnevnog slavlja HV-a

Vojnik partije: Otkrivamo pozadinu neviđenog šestodnevnog slavlja HV-a
Foto: Pixsell/Kristina Stedul Fabac

MINISTARSTVO obrane čak je šest dana obilježavalo 28. obljetnicu formiranja Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske, i to od petka 24. svibnja do danas 30. svibnja. U MORH-u i kabinetu ministra Damira Krstičevića odbijaju tezu da su bili dio HDZ-ove kampanje za europske parlamentarne izbore, no nisu nam mogli objasniti zašto su obljetnice prijašnjih godina trajale dan do najviše tri dana, a ove godine čak šest dana. No, krenimo redom.

Kako se obilježavalo prije

Obično se dan Hrvatske vojske svodio na dan ili dva obilježavanja s pokaznom vježbom, najčešće na zagrebačkom jezeru Jarun, te svečanom akademijom kada bi se uručivala promaknuća i nagrade za najbolje vojnike. Primjerice, 2016. godine obljetnica je trajala dva dana i to 27. i 28. svibnja. Osim akademije, pokazne vježbe i niza polaganja vijenaca održavao se i glazbeni program u središtu grada. Sljedeće 2017. godine to je trajalo od 26. svibnja do 29. svibnja, a prošle 2018. godine od 25. do 28. svibnja.

Prošle godine imali smo Dan otvorenih vrata Oružanih snaga RH te dvodnevni taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme na Jarunu s dijeljenjem vojničkog graha, da bi sve opet završilo sa svečanom akademijom.

Ove godine bogat program i to usred izborne tišine

Ove godine, sve je bilo drugačije, program je trajao od 24. svibnja do 30. svibnja i to diljem Hrvatske. Odnosno program obilježavanja počeo je najranije ikada 24-tog svibnja, četiri dana prije točnog datuma obljetnice, a dva prije europskih izbora.

Sve je počelo u petak s Danima otvorenih vrata u vojarnama HV-a, zatim se u Otočcu, Petrinji, Vukovaru, Našicama, Bjelovaru, Splitu, Puli i Pločama mogla razgledati vojna oprema. Na Jarunu je u subotu i nedjelju bio bogat dvodnevni program od 10 do 21 sat. U nedjelju je organizirano više polaganja vijenaca te je počeo program u središtu glavnog grada s glazbom i smjenom straže na Markovu trgu. Na Trgu bana Josipa Jelačića Počasno-zaštitna bojna održala je  prikaz ceremonijalnih radnji, a orkestar Hrvatske vojske imao je prigodni koncert. U isto vrijeme, na Jarunu je vojska održavala poseban program uz dijeljenje vojničkog graha.

Građani su imali priliku vidjeti ispaljivanje počasnih plotuna, padobranske skokove, vojno-akrobatski program Počasno-zaštitne bojne, vježbu Hrvatske vojske "Jarun 19" te letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kao i nastup akrobatske grupe "Krila Oluje" i taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme Hrvatske vojske. Svečane akademije ove su godine bile dvije, i to jedna 27. svibnja u Domu HV-a Zvonimir, a druga u dvorani Vatroslava Lisinskog. Danas bi sve trebalo završiti u Karlovcu gdje će opet biti pokazne vježbe, besplatni grah te vojna glazba u večernjim satima.

U MORH-u šute o razlozima neviđenog slavlja

Zašto je ove godine program trajao ovoliko dugo u odnosu na prošle godine, sudeći prema odgovoru koji nam je stigao, ne znaju ni u samom Ministarstvu obrane.

"Formiranje Hrvatske vojske od velikog je značaja za hrvatsku državu i predstavlja datum u povijesti hrvatske države koji treba biti dostojanstveno i svečano obilježen. Obilježavanje je vezano isključivo za povijesne činjenice i datume te nema nikakve veze s dnevno političkim događajima, izborima i slično", stoji u odgovoru MORH-a. Kažu nam da ove godine obilježavaju deset godina članstva u NATO savezu kao i da je ove godine tim povodom u službenom posjetu  boravio zamjenik predsjedavajućeg vojnog odbora NATO-a, general pukovnik Steven Shepro. Hrvatska vojska tako je održavanjem međunarodne vojne vježbe Immediate response 19, 29. svibnja obilježila 10 godina članstva u NATO savezu, spominju u MORH-u.

U MORH-u ne žele odgovarati ni na izravan upit koliko je stajala ovogodišnja manifestacija u odnosu na prošle godine, odnosno jesu li troškovi, s obzirom na više događaja i višednevni program, veći.

"Što se tiče troškova, planirani su kao dio redovnih aktivnosti", stoji u odgovoru na upit o troškovima. U proračunu Ministarstva obrane nije vidljivo koliko se izdvaja na ovu obljetnicu no činjenica je da je proračun Ministarstva obrane ove godine iznosi 5 milijardi i 75 milijuna kuna, i veći je za oko milijardu kuna u odnosu na 2016. godinu kada ga preuzima Krstičević. Tako da novca, za ovakve kampanje, očigledno ima.

Neslužbeno iz MORH-a: Razlog za ovakvo slavlje su - izbori

Uglavnom, kažu nam kako je prikaz vojne opreme i naoružanja te upoznavanje  građana sa sposobnostima vojske, praksa i u drugim državama, članicama NATO saveza, a ni ovog puta nisu zaboravili pohvaliti se svojim radom.

"Povijesna tradicija i turistička atrakcija ceremonije Velike smjene straže, koja je bila ukinuta 2000. godine, nakon 17 godina ponovo je vraćena na Trg svetog Marka", naglašavaju iz MORH-a.

No, kako neslužbeno saznajemo iz MORH-a, ovogodišnje obilježavanje bilo je u sklopu HDZ-ove kampanje za europske izbore.

Naime, ministar Krstičević tijekom subote i nedjelje naglašavao je kako je u njegovom mandatu "vraćen sjaj Hrvatskoj vojsci" te je hvalio napore vlade Andreja Plenkovića u kojoj je on potpredsjednik. Koristila se svaka prigoda da se naglasi rad vlade pa je tako Krstičević javno zahvalio aktualnoj vladi što je vratila ceremoniju smjene straže.

Krstičević hvalio vladu pa pozivao na glasanje

"Pozivam građane da izađu na izbore i zaokruže kandidate za kojeg smatraju da je najbolji. Jedno od postignuća hrvatske države je sloboda, ali i članstvo u NATO-u i EU koja ima ogromni potencijal", pozivao je Krstičević u nedjelju za vrijeme izborne šutnje.

Napomenimo kako se Krstičević prvog dana, nakon izbora, izmotavao kako ne može komentirati rezultate jer je u resoru obrane!?

“Postavili ste dobro pitanje, ali ja sam ipak ministar obrane, ovo je institucija hrvatske države i u Ministarstvu obrane ne bih želio davati političke izjave”, rekao je  Krstičević u ponedjeljak nakon što su izbori završili, a HDZ polučio loš rezultat. Čini se da je Krstičević ipak, prije svega, vojnik svoje partije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara