UBOJSTVO GEORGEA FLOYDA

Vojska raspoređena u okolici Washingtona, u stanju su pojačane pripravnosti

Vojska raspoređena u okolici Washingtona, u stanju su pojačane pripravnosti
Foto: EPA

OKO 1600 američkih vojnika raspoređeno je u okolici Washingtona i u stanju su "pojačane pripravnosti", objavio je Pentagon nakon što su nastavljeni prosvjedi protiv policijske brutalnosti i rasizma u gradu. 

"Raspoređeni su u vojnim bazama u području oko glavnog grada, ali ne i u samom Washingtonu D.C.", priopćio je glasnogovornik Pentagona Jonathan Rath Hoffman. 

Kaže da su vojnici u "stanju pojačane pripravnosti".

Nastavljeni prosvjedi

Nastavljeni su prosvjedi protiv policijske brutalnosti i sustavnog rasizma u SAD-u pokrenuti zbog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda.

Gradovi se pripremaju za potencijalne nove nemire nakon Trumpovih prijetnji za primjenom veće sile. 

Republikanski predsjednik zaprijetio je ranije da će poslati vojsku u gradove i savezne države kako bi smirio nerede, istovremeno tvrdeći da podupire mirne prosvjede.

Prosvjednici su promarširali ulicama Washingtona, New Yorka i Los Angelesa. 

Stotine ljudi pred Bijelom kućom

Stotine su ih se okupile kraj postavljene ograde koja im onemogućuje ulazak u park blizu Bijele kuće gdje su u ponedjeljak mirni prosvjednici rastjerani suzavcem kako bi američki predsjednik Donald Trump mogao proći do obližnje crkve i fotografirati se s Biblijom u ruci. 

Čini se da savezna vlada planira snažnije odgovoriti na novi val prosvjeda u Washingtonu.

"Večeras će se osigurati još snažnija podrška zakonu i redu", rekao je u utorak glavni državni odvjetnik William Barr. 

Washington Post piše, pozivajući se na neimenovani izvor iz ministarstva pravosuđa, da je upravo Barr u ponedjeljak zatražio od policije da rastjera prosvjednike ispred Bijele kuće. 

Tisuće uhićene

Većinom mirni prosvjedi proteklih dana povremeno su obilježeni nemirima i izgredima po noći.

Četvero policajaca ranjeno je vatrenim oružjem u St. Louisu i jedan u Las Vegasu tijekom sukoba s prosvjednicima dan ranije.

Uhićene su tisuće prosvjednika u gradovima diljem zemlje, ima i ozlijeđenih. 

Trump je zaprijetio da će poslati vojsku u gradove i savezne države kako bi smirio nerede, istovremeno tvrdeći da podupire mirne prosvjede.

Guverneri New Yorka, Massachusettsa, Michigana i Illinoisa su među onima koji su odbacili Trumpov poziv na snažniji odgovor na prosvjede. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara