Vojvodina: Budućnost tv-emisije na hrvatskom neizvjesna

Budućnost emitiranja jedine televizijske emisije na hrvatskom jeziku u Vojvodini "Tragom hrvatskim" na Televiziji Novi Sad i dalje je neizvjesna, kaže se u priopćenju Hrvatskog nacionalnog vijeća u SCG (HNV) objavljenog u nedjelju.

Predstavnici HNV-a u subotu su u Novom Sadu razgovarali s rukovodstvom TV NS ne postigavši suglasnost oko nastavka emitiranja tog programa na hrvatskom jeziku.

"Nije postignuta suglasnost oko nastavka emitiranja toga programa", izjavio je tim povodom član HNV-a zadužen za informiranje Tomislav Žigmanov, i dodao da se nije došlo do konkretnih rezultata ni kada je u pitanju sustavno rješavanje institucionalnog ostvarivanja prava hrvatske zajednice na informiranje na svom jeziku putem televizije.

"TV NS je bez ikakvih prethodnih konzultacija i eventualnog dogovora s legitimnim predstavnicima hrvatske zajednice, samostalno poduzela niz mjera i krenula u rješavanje ovoga problema", navodi se u priopćenju HNV-a i podsjeća da je ova medijska kuća podnijela tužbe protiv urednice i producenta emisije na hrvatskom jeziku "Tragom hrvatskim" koja se od listopada trebala emitirati na TV NS.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužba je podnesena zbog toga što su, kako se navodi, Dušica Dulić i Zvonimir Perušić "plasirali neistinite informacije o TV NS koje potiču mržnju između pripadnika većinskog naroda i pripadnika hrvatske zajednice". "Tragom hrvatskim" trebala se početi prikazivati 17. listopada na TV NS ali je, ističu tuženi, rukovodstvo te kuće odbilo bez prethodne najave i službenog objašnjenja emitirati pripremljenu emisiju. To je bio četvrti slučaj zabrane emitiranja neke od emisija posvećenih životu hrvatske zajednice u Vojvodini, koje su se emitirale od 2001.

Čelnici HNV-a i rukovodstvo TV NS, kako se navodi u priopćenju, dogovorili su se da će nastaviti razgovore o rješenju problema televizijskog informiranja na hrvatskom.

(Hina) xbišt ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara