VOJVOĐANSKI HRVATI O MESIĆEVU POSJETU BEOGRADU

Posjet predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića Beogradu velik je korak naprijed u unapređivanju odnosa Srbije i Hrvatske i bitno će pridonijeti poboljšanju položaja hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori, ocijenili su u četvrtak, dan nakon posjeta, predstavnici vojvođanskih Hrvata.0

Predsjednik Mesić je za svog cjelodnevnog boravka u glavnome gradu Srbije i Crne Gore više od sat vremena razgovarao s izaslanstvom vojvođanskih Hrvata koje mu je predočilo status i probleme te manjinske zajednice nakon demokratskih promjena u Srbiji 2000.

Nakon što su ga izvijestili kako je nedostatak novca za rad hrvatskih institucija i organizacija jedan od najvećih problema, Mesić je predstavnicima Hrvata u SiCG obećao zauzeti se za učvršćivanje veza i odnosa između državnih tijela Republike Hrvatske i hrvatske zajednice u SiCG.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Mesić je tom kontekstu istaknuo da je ustavna obveza Hrvatske pomagati Hrvate koji žive izvan teritorija matične domovine.

Nakon što je upoznat s podjelama u zajednici predsjednik Hrvatske je pozvao predstavnike hrvatske manjine u SiCG da pokušaju doći do konsenzusa barem u pitanjima koja su od vitalne važnosti za život i rad cjelokupne zajednice.

Izaslanstvo Hrvata iz Vojvodine predvodio je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća mr. Josip Ivanović, a u njemu su bili i predsjednici dviju stranaka vojvođanskih Hrvata Petar Kuntić (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini) i Franjo Vujkov (HNS).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara