Volkswagen od svojih partnera traži gradnju tvornica baterija velikih kapaciteta

Volkswagen od svojih partnera traži gradnju tvornica baterija velikih kapaciteta
Foto: EPA

NJEMAČKI automobilski div Volkswagen traži od investicijskih partnera da grade tvornice električnih baterija minimalnog proizvodnog kapaciteta od jednog gigawatta, izjavio je glavni izvršni direktor Herbert Diess.

"Ništa manje od toga nema smisla", rekao je Diess u nedjelju na marginama Šangajskog sajma automobila.

Volkswagen će kupiti baterijske ćelije za električne automobile u vrijednosti 50 milijardi eura, a kao strateške dobavljače identificirao je južnokorejske SKI, LG Chem i Samsung SDI te kineski Contemporary Amperex Technology (CATL).

Volkswagen ima 16 tvornica za proizvodnju električnih vozila

Njemački proizvođač preuređuje 16 tvornica za potrebe proizvodnje električnih vozila i planira od sredine 2023. proizvoditi 33 različita modela električnih automobila modela Škoda, Audi, VW i Seat.

"Razmatramo ulaganja u proizvođače baterija kako bismo intenzivirali našu elektrifikacijsku ofenzivu i pribavili potrebna znanja", poručuju iz Volkswagena.

SKI u SAD-u gradi tvornicu baterijskih ćelija koja bi trebala opskrbljivati Volkswagenovu tvornicu u Chattanoogi, u saveznoj američkoj državi Tennessee. Južnokorejska će kompanija ​​litij-ionskim baterijama opskrbljivati tvornicu u kojoj Volkswagen planira započeti proizvodnju 2022. godine.

LG Chem, Samsung i SKI isporučivat će baterije i Volkswagenovim pogonima u Europi. CATL je VW-ov strateški partner u Kini i opskrbljivat će njegovu električnu flotu baterijama od 2019. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara