Vox populi: Manipulira se predizbornim savjetima Crkve, no na kraju presuđuje savjest

IZBORNA kampanja je krenula i već se zahuktala te juri prema odlučujućem datumu - 25.11., kada će građani uzeti stvar u svoje ruke. Nas je zanimalo znaju li građani kojeg datuma se zaokružuju glasački listići i hoće li uopće izaći na izbore. I naša anketa pokazuje da su točna predviđanja da će ovo biti izbori s jednim od najvećih odaziva do sada. Svi anketirani su potvrdili da će izaći na izbore i čini se da jedva čekaju da to učine te mnogi već sad imaju odlučan stav o tome koja stranka zavrjeđuje njihov glas. No, na njihovu odluku neće utjecati savjeti Crkve, čak i ako su vjernici. Svi su pratili sukob između predsjednika Stjepana Mesića i biskupa Juraja Jezerinca i smatraju da oni, kao ljudi sa slobodnom voljom, sami moraju donijeti odluku.

"Pamtim kad je Bandić pozvao birače spomenuvši krivi datum"

Petar Suntešić (68), umirovljenik, misli da su izbori 25.11. "Zapamtio sam kad je Bandić pozvao birače da izađu na izbore 26., a svi su pisali da je pogriješio", nasmijao se ovaj simpatični umirovljenik. Svakako će izaći na izbore. O tome za koga će glasati, neće slušati Crkvu. "Ne idem baš redovito u crkvu. Pratim ovo što se piše o Mesiću i Jezerincu, svašta se moglo pročitati. No, to neće utjecati na moju odluku. Neću vam reći za koga ću glasati, samo ću reći da to neće biti HDZ".

Marijan Maković (73) je još jedan umirovljenik koji sigurno izlazi na izbore, za koje zna da su "negdje koncem mjeseca". Na pitanje hoće li poslušati savjet Hrvatske biskupske konferencije, imao je kratak i jasan odgovor. "Ma da! Nikako!". Bez imalo dvoumljenja, Maković nam je rekao da će glasati za SDP.

Saša Piletić (33), kemijski tehničar kojeg smo zatekli u šetnji s djetetom, nema pojma kojeg su dana izbori, ali planira izaći na njih. "Izaći ću na izbore, ako ništa drugo da zaokružim sve liste pa da listić bude nevažeći". Niti njemu ništa ne znače poruke koje Crkva šalje uoči izbora.  "Ne slušam ih. Mogu čak reći da mi se sve to gadi. Nemam pojma za koga ću glasati, ali kao što sam rekao, najvjerojatnije ću listić napraviti nevažećim", rekao je ponosni otac.

Glasuje se po vlastitoj savjesti

Mira, diplomirana ekonomistica srednjih godina, znala je točan datum i tog dana će se svakako naći na biralištu. Ona nam je rekla da sluša savjete Crkve. "Svakako mi znači u moralnom smislu. Manipulira se s ovim savjetima Crkve, ali postoje institucije koje trebamo slušati. No, na kraju glasujem po savjesti", rekla je Mira. Na posljetku nam je rekla i da će svoj glas dati HDZ-u.

Dragan Smiljanić (51), također ekonomist, još jedan je od velike većine koji znaju kad su izbori i koji će glasovati. Dragan sluša što Crkva govori, no, to mu nije presudno.  "Uzet ću u obzir kod zaokruživanja, ali na kraju slušam vlastitu savjest." No, iako nije ravnodušan na to što Crkva govori, spremno nam je rekao da će glasati za SDP.

Josip, 39-godišnji naftaš, zna da su izbori negdje oko 25. i izaći će na izbore. Vidio je sve što Crkva poručuje uoči izbora, ali to nema veliki utjecaj na njega. "Slabo slušam takve savjete", rekao je Josip koji već dugo zna za koga će glasovati, ali je to zadržao za sebe.

"Crkve u zapadnim zemljama se ponašaju drugačije od naše"

Zaustavili smo i užurbanu Ljiljanu, 30-godišnju magistricu ekonomije. Ljiljana nije baš bila rječita, ali ima svoj čvrst stav. Naravno, znala je kad su izbori i ona će ispuniti svoju građansku dužnost. Na upit sluša li savjete crkvenih velikodostojnika o tome kome bi trebala udijeliti svoj glas, samo je kratko rekla "Ne!". Nakon tako rezolutnog odgovora, očekivali smo da je njezin odabir neka stranka lijeve polovice političkog spektra. No, Ljiljana će glasovati za HDZ.

22-godišnji student Darko zna da su izbori "dvadeset i nekog", i obavezno ide na njih. I on je upoznat sa svim savjetima skupine naših biskupa ali niti on neće tome pridavati pažnju. No, nije s nama podijelio svoju odluku za koga će dati glas.

Stjepan Horvatić, 63-godišnji profesor, dio je velike većine koja zna da su izbori 25.11. i on sigurno izlazi na izbore. "Idem u Crkvu redovito, ali ne slušam njihove političke savjete. Ja sam dugi niz godina živio i radio u inozemstvu, te znam kako je na Zapadu. Tamo se Crkva ponaša apsolutno drugačije i ne miješa se toliko u politiku. Čovjek sam mora uvidjeti za koga vrijedi glasovati", rekao nam je ovaj profesor. Za sebe je zadržao kome će 25.11. otići njegov glas.

 D.M.
Foto:I.L.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara