Vozači kamiona blokirali ceste po cijeloj Francuskoj, sukob s policijom u Parizu

Vozači kamiona blokirali ceste po cijeloj Francuskoj, sukob s policijom u Parizu
Ilustracija: EPA

VOZAČI kamiona danas su blokirali ceste u desetak regija diljem Francuske izražavajući na taj način nezadovoljstvo zbog planiranog smanjenja poreznih olakšica na dizel gorivo za cestovni prijevoz, dok je vožnja vlakovima i podzemnom željeznicom i dalje poremećena zbog štrajka protiv mirovinske reforme.

U Parizu je došlo do sukoba s policijom u području Denfert Rochereau na pariškoj Lijevoj obali jer je nekoliko stotina pripadnika Žutih prsluka nastavilo sa svojim tjednim prosvjedima, no u usporedbi s ranijim štrajkovima, okupilo ih se relativno malo s obzirom na to da je prometni štrajk otežao njihov dolazak do glavnoga francuskog grada.

Istodoban pritisak pripadnika Žutih prsluka zbog životnih troškova i prosvjeda sindikata zbog mirovinske reforme najveći su izazov za predsjednika Emmanuela Macrona i napore koje ulaže u uravnoteženje državnog proračuna i uvođenje ekološki prihvatljivijeg zakonodavstva u drugoj polovici svojeg mandata.

Protiv povećanja poreza na gorivo

Udruga Otre - Organizacija europskih cestovnih prijevoznika protivi se povećanju poreza na dizel gorivo za komercijalna vozila u sklopu vladina nacrta proračuna za 2020. 

Udruga se žali na to da strani vozači kamiona kod kuće mogu kupiti jeftinije gorivo, što im omogućuje da budu učinkovitiji u Francuskoj.

U nacrtu proračuna za 2020. vlada planira postupno smanjivati ​​porezne olakšice na gorivo za teretna vozila između 1. srpnja 2020. i 1. siječnja 2022.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara