VOZAČI, OPREZ Od danas su na snazi nova pravila, evo kolike vam kazne prijete ako ih ignorirate

VOZAČI, OPREZ Od danas su na snazi nova pravila, evo kolike vam kazne prijete ako ih ignorirate

Foto: 123rf/Wikipedia

DANAS je za vozače u većini Hrvatske stupila velika promjena. Na većini prometnica obavezna je zimske oprema.

>> ISTRAŽILI SMO Gdje su gume najjeftinije, gdje ih kupuju Vukovarci, a gdje Zagrepčani

"Iako zima klimatološki počinje tek s početkom prosinca, od 15. studenog zimska oprema obavezna je na zimskim dionicama cesta u Republici Hrvatskoj.

U Odluci o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj koju je donijelo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture donijelo navedeno je da je zimska oprema obavezna na pojedinim dionicama od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine, u ovom slučaju od 15. studenog 2016. godine do 15. travnja 2017. godine.

Prema Odluci, obavezna uporaba zimske opreme, odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika.

Gume i lanci

Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg (pripravni za postavljanje na pogonske kotače).

Zimska oprema autobusa i teretnih vozila su ili zimske gume na pogonskim kotačima ili lanci za snijeg postavljeni na pogonske kotače, a ako zbog tehničkih razloga lanci ne mogu na pogonske kotače, moraju imati zimske gume.

Sukladno članku 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08) zimski uvjeti podrazumijevaju snijeg i poledicu na kolniku. Ako prometna policija zatekne vozilo bez zimske opreme na cesti u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah zaustavi vozilo ili da nastavi voziti cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno ili da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom, vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna.

Gume su jedan od najvažnijih dijelova vozila, a kako posreduju između automobila i ceste presudne su za sigurnost. Dobro je da u svakom razdoblju godine vozilo ima odgovarajuće gume jer već pri temperaturi nižoj od 7°C ljetne gume gube elastičnost, kao i svojstva prianjanja na podlogu koja imaju u uvjetima za koja su predviđena.

Ljetna guma po snijegu gotovo da nema nikakve šanse, njome se produljuje zaustavni put što je vrlo opasno. Kod temperature od -10°C, automobil s ljetnim gumama, pri brzini od 60 kilometara na sat zaustavit će se nakon 55 metara, dok će se automobil koji na kotačima ima zimske gume zaustaviti nakon 44 metra. Na nižim temperaturama put kočenja još je duži. Ako automobil ima ljetne gume, zaustavit  će se nakon 62 metra, a sa zimskim gumama najdalje do 50 metara", stoji u priopćenju HAK-a.

Kolike su kazne?

Ako vas policija danas uhvati na cesti bez zimskih guma, ili pak ljetnih s najmanjom dubinom profila 4 milimetra i lancima za snijeg (barem u prtljažniku), platit ćete 300 kuna. Ako vas pak zateknu na dijelu ceste na kojem je vožnja izričito zabranjena bez zimskih guma ili lanaca za snijeg, isključit će vas iz prometa i naplatiti vam 700 kuna.

Iako snijega nema u većem dijelu zemlje, valja upozoriti i na kazne koje prijete ako ne očistite automobil od snijega i s takvim se vozilom uključite u promet. Uhvati li vas policija da vozite neočišćen automobil, platit ćete 700 kuna. Ako uz to s vašeg automobila snijeg pada po cesti i ometa druge vozače te ih ugrožava, platit ćete čak 1000 kuna.

Podsjetimo i na još jednu obavezu u prometu koja je na snazi od 27. listopada, a to je obavezno korištenje dnevnih svjetala. Ako ih zaboravite uključiti, opalit će vas po džepu za 300 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara