Vozači snimali leševe nakon teške nesreće, evo što im je napravio policajac

Vozači snimali leševe nakon teške nesreće, evo što im je napravio policajac
Screenshot: Deutsche Welle

NJEMAČKA medijska kuća Deutsche Welle objavila je na Twitteru video njemačkog policajca Stefana Pfeiffera koji je svojom reakcijom posramio vozače na autocesti. Naime, dogodila se nesreća i neki su vozači iz kolone izašli iz svojih vozila kako bi mobitelom snimili događaj.

"Želite li vidjeti mrtve ljude? Snimiti fotografije? Dođite! Eno ga, tamo leži. Želite li ga pogledati? Ako želite, možete ga pozdraviti. Ne želite!? Zašto onda fotografirate? Sad morate platiti 128,5 eura zbog fotografiranja prometne nesreće! Sramite se!" govori 54-godišnji Pfeiffer jednom zbunjenom vozaču.

"Želite li da Vam oduzmem taj mobitel? Sklonite mobitel! Jeste li me razumjeli?!" vikao je policajac vozaču kamiona koji je sjedio za volanom i smatrao da u prometnoj nesreći ima nešto što vrijedi zabilježiti kamerom.

"Nema potrebe da ga snimate, možete ga vidjeti svojim očima"

Jednom se znatiželjnom mađarskom vozaču, koji se očito našao u blizini nesreće s ljudskim žrtvama, na DW-ovoj snimci Pfeiffer obratio sljedećim riječima: "Pogledajte ga! Nema potrebe da ga fotografirate kad ga možete vidjeti svojim očima. On je iz Mađarske, iz Vaše zemlje."

"Ovo je prilika da ljude suočimo s njihovim ponašanjem. Dosad smo im samo naplaćivali 128,5 eura i pustili da idu svojim putem. Prilično sam siguran da to nije dovoljno kako bi naučili lekciju. Moraju shvatiti što zapravo rade. Smatramo da izravnom konfrontacijom sa situacijama kod njih izazivamo šok i stavljamo do znanja da ovo nije igra, nego gorka realnost", objasnio je Pfeiffer reporterima Deutsche Wellea.

Morbidna znatiželja na autocestama

U Njemačkoj se intenzivirala debata oko bespotrebnog promatranja nesreća, koje može izazvati nove nesreće i omesti hitne službe u reakcijama. "Želite li pogledati što se dogodilo? Ne? Onda nestanite odavde! Odmah!" - ovim Pfeifferovim riječima završava kratak video o morbidnoj znatiželji na autocestama.

O Pfeifferovim su metodama u posljednjih nekoliko dana pisali mnogi njemački mediji, svi redom sa simpatijama. I njegovi nadređeni u bavarskoj policiji podržavaju takav pristup. "On želi ukazati vozačima na njihovo nedolično ponašanje na drastičan način. Nikad mu nije bila namjera zaista dovesti vozače do tijela stradalih", rekla je policijska glasnogovornica Elke Schönwald.

Pfeiffera je podržao čak i bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann, koji je na Facebooku napisao: "Ponašanje mnogih promatrača je nečuveno i neodgovorno. Drago mi je da je policijski kolega nekima od njih stavio to do znanja na emocionalan način."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara