Vrdoljak se ispričao zbog izjave o profesorima povijesti

Vrdoljak se ispričao zbog izjave o profesorima povijesti

IVAN Vrdoljak se putem Fejsa ispričao zbog svoje izjave o prekvalifikaciji profesora.

"Imamo problem, a to je deficit radne snage. To se može riješiti kratkoročno ili prekvalifikacijama ili uvozom radne snage. Dugoročno spajanjem obrazovanja i tržišta. Danas radimo promjenu u strukovnom obrazovanju, tamo je najviše deficitarnih. Ako danas nju radimo da bismo donijeli više prakse učenicima, stižu otpori 'nemojte ništa mijenjati'", rekao je Vrdoljak jučer na N1 televiziji.

U nastavku razgovora spomenuo je mogućnost prekvalifikacije profesora povijesti u profesore informatike.

"Zašto ne? Mislite da trebamo robovati ili ćemo se svi mijenjati u nekim svojim razvojnim i cjeloživotnim obrazovanjima da krenemo naprijed? Vidim rješenje ako se svi fokusiramo, i ti profesori, na djecu, a ne na sebe", kazao je Vrdoljak.

"Moja ilustracija nije bila primjerena"

Danas je uslijedila isprika.

"Ispričavam se svima koje je moja nedavna izjava o mogućnosti prekvalifikacije profesora u projektu dualnog obrazovanja povrijedila i razljutila.

Svi moji stavovi o obrazovanju uvijek su isticali profesore kao stup obrazovanja i zato je HNS upravo profesorima i znanstvenicima prepustio vođenje Ministarstva znanosti i obrazovanja i pratećih reformskih procesa.

Moja ilustracija prekvalifikacije nije bila primjerena. Međutim, sasvim sigurno ta izjava nije imala namjeru obezvrijediti tuđe znanje i struku, nego jasno naglasiti da svaki reformski proces traži promjenu i prilagodbu svih nas koji smo u te procese uključeni.

Isto tako, ako želimo prilagoditi obrazovanje potrebama tržišta rada i ako generalno želimo ići u korak s razvijenim zemljama, moramo otvarati širi dijalog i o osjetljivim pitanjima kao što su potrebe tržišta za pojedinim zanimanjima.

Argumentirana rasprava svih uključenih u ovu temu svakako je bolje rješenje nego zatvaranje očiju pred problemima koji se neće riješiti ako se pravimo da ih nema", napisao je Vrdoljak na Facebooku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara