Vrh EU-a pristao na razgovor s turskim predsjednikom

Vrh EU-a pristao na razgovor s turskim predsjednikom
Foto: Hina
 
VISOKI dužnosnici Europske unije susrest će se 26. ožujka u Bugarskoj s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom kako bi raspravili odnose između saveza i Turske, kao i o regionalnim i međunarodnim pitanjima, otkrio je u utorak europski glasnogovornik.
 
Susret u gradu Varni dogodit će se u vrijeme neprijateljstva između Turske i EU-a, a diplomati u Bruxellesu priznaju da je on organiziran usprkos negodovanju nekoliko predstavnika europske strane.
 
 
Raspravljat će o "vladavini prava i temeljnim slobodama" u Turskoj
 
Bugarski premijer Bojko Borisov će na večeri ugostiti Erdogana, predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska te predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
"To će biti dobra prilika da zajedno raspravimo pitanja zajedničkog interesa i nedavnog razvoja događaja u vašoj državi, uključujući područje vladavine prava i temeljnih sloboda koje ostaju temeljne za budućnost odnosa između EU-a i Turske", napisala su dva čelnika EU-a u pozivnici Erdoganu.
 
Nizozemska službeno povukla veleposlanika iz Turske 
 
Odnosi između Ankare i EU-a dodatno su se pogoršali nakon neuspješnog pokušaja puča 2016. u Turskoj i Erdoganovih verbalnih napada na Nizozemsku i Njemačku, dvije članice tog saveza. 
 
Nizozemska je u ponedjeljak zbog loših odnosa i službeno povukla svog veleposlanika iz Turske koji nije bio u toj državi od ožujka 2017. godine, stoji na stranicama nizozemske vlade.
 
Međutim, EU ovisi o Turskoj, drugoj po veličini vojsci u NATO-u, zbog sigurnosnih pitanja i dogovora o zadržavanju vala migranata s Bliskog istoka. Ta je realnost natjerala EU da unatoč svojem negodovanju pristane na dijalog s Ankarom. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara