Vrhovni sud odbio zahtjev za istragom protiv Glavaša i ostalih zbog privatizacije "Glasa Slavonije"

Vrhovni sud odbacio je žalbu državnog odvjetništva na odluku Županijskog suda u Koprivnici koji je lani odbio pokrenuti istragu protiv Branimira Glavaša, Ivana Šimića i Petra Kljajića zbog sumnje da su 1993. zlouporabili ovlasti pri privatizaciji "Glasa Slavonije", doznaje se danas od Glavaša.

Vrhovni je sud u srijedu odbacio kao neosnovanu žalbu državnog odvjetništva, ustvrdivši kako je prvostupanjski sud ispravno zaključio kako nema osnovane sumnje da su osumnjičenici počinili kazneno djelo za koje ih se teretilo.

Saborski zastupnik Branimir Glavaš za Hinu je ocijenio kako je rješenje Vrhovnog suda potvrdilo da je kaznena prijava bila politički motivirana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Očito je bila riječ o želji SDP-ove vlasti da politički progoni i kompromitira političke neistomišljenike, ne prezajući ni od najgrubljih zlouporaba vlasti za političke obračune", rekao je Glavaš.

Osječko općinsko Državno odvjetništvo zatražilo je u ožujku 2002. od Županijskog sudu pokretanje istrage protiv Glavaša koji je u vrijeme privatizacije "Glasa Slavonije", 1993., bio predsjednik Upravnog odbora te kuće. Istraga se tražila i protiv Ivana Šimića, tadašnjeg direktora Novinsko-izdavačkog poduzeća (NIP) "Glas Slavonije", te Petra Kljajića, suca osječkoga Županijskoga suda i tadašnjeg predsjednika skupštine Nacionalne dioničarske udruge (NDU) i predsjednika Općinskog odbora HDZ-a.

Kako bi se mogao provesti kazneni postupak Glavašu i Kljajiću su ukinuti imuniteti saborskoga zastupnika i pravosudnog dužnosnika, a predmet je na zahtjev tužiteljstva prebačen na sud u Koprivnici koji je odbio pokrenuti istragu. Tužiteljstvo se na to žalilo, pa je konačnu odluku morao donijeti Vrhovni sud.

Glavaša, Šimića i Kljajića sumnjičilo se da su povećali temeljni kapital NDU-a, društva kojeg je osnovao osječki HDZ, s 55 tisuća hrvatskih dinara na 2,5 milijuna njemačkih maraka i to unosom televizijske opreme koja je u tom iznosu bila predmetom dokapitalizacije NIP "Glas Slavonije". Policija i tužiteljstvo tvrdili su da je vrijednost opreme bila znatno manja, odnosno oko milijun maraka, te da je tako NDU-u omogućeno stjecanje većinskog vlasničkog udjela u "Glasu Slavonije" od 50,09 posto i nezakonita imovinska korist od 1,5 milijuna maraka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara