Vrhovni sud potvrdio Trumpovu odluku: Transrodne osobe ne smiju služiti u vojsci

Vrhovni sud potvrdio Trumpovu odluku: Transrodne osobe ne smiju služiti u vojsci
Foto: EPA

AMERIČKI vrhovni sud je dao za pravo predsjedniku Donaldu Trumpu koji je zabranio vojnu službu brojnim transrodnim osobama, dopustivši da ta politika stupi na snagu tako što je poništio odluke nižih sudova koji su je blokirali pozivajući se na ustav.

Odlukom, za koju je bilo pet konzervativnih nasuprot četvero liberalnih sudaca, odobrava se zahtjev Trumpove administracije da se ukinu nalozi federalnih sudaca protiv te politike dok se njezina legalnost provjerava na nižim sudovima.

Odvjetnici osuđuju odluku suda

Suci su, međutim, odbacili zahtjev da oni odluče o meritumu stvari, prije nego što o tome presude savezni prizivni sudovi koji razmatraju to pitanje.

Odvjetnici koji zastupaju transrodne osobe osudili su sudsku odluku.

"Više od 30 mjeseci, transrodni vojnici hrabro služe našoj zemlji, a sada im je još jednom izmaknuto tlo pod nogama", rekao je Peter Renn, odvjetnik udruge Lambda Legal koja zastupa neke od tužitelja.

Predsjednica Zastupničkog doma, demokratkinja Nancy Pelosi ocijenila je da je zabrana koju je republikanski predsjednik "uveo transrodnim Amerikancima smišljena kako bi se ponizilo hrabre muškarce i žene koji žele služiti svojoj domovini".

Trump ukinuo Obamine odluke

Trump je 2017. objavio plan po kojem bi se transrodnim osobama zabranilo služenje u vojsci, ukidajući tako politiku koju je godinu dana ranije uveo bivši demokratski predsjednik Barack Obama dopustivši im po prvi put da služe vojsku otvoreno i dobiju medicinsku skrb kako bi prešli u drugi spol.

Trump, čija je administracija poduzela i druge korake kako bi se ograničila prava transrodnih Amerikanaca, kaže da njihova služba u vojsci izaziva "goleme medicinske troškove i poremećaje".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara