VRHOVNI SUD PRESUDIO Nije bilo uvjeta da se prekine suđenje Sanaderu i Hernadiju

VRHOVNI SUD PRESUDIO Nije bilo uvjeta da se prekine suđenje Sanaderu i Hernadiju

Screenshot: YouTube

VRHOVNI sud prihvatio je žalbe USKOK-a i odvjetnice Zsolta Tamasa Hernadija, a prema objavljenoj presudi uskoro bi se trebalo nastaviti prekinuto suđenje protiv bivšeg premijera Ive Sanadera i šefa MOL-a Hernadija, po optužnici o davanju mita u vrijednosti 10 milijuna eura prilikom prodaje udjela Ine.

Spojeno suđenje Sanaderu i Hernadiju

Proces protiv Sanadera i Hernadija, šefa MOL-a, spojen je na zagrebačkom Županijskom sudu u prosincu 2015. godine, nakon odluke Ustavnog suda RH kojom je prva presuda Sanaderu ukinuta. Suđenje je prekinuto u svibnju ove godine.

Zbog nedoumice oko hrvatskog zahtjeva za uhićenje i izručenje Hernadija, Županijski sud u Zagrebu zatražio je očitovanje Suda Europske unije, a zahtjev je 18. svibnja ove godine i službeno zaprimljen na sudu u Luksemburgu. Taj sud trebao bi ocijeniti je li ignoriranje europskog uhidbenog naloga od dijela zemalja EU-a opravdano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naime, Njemačka i Austrija odbile su pritvoriti šefa MOL-a jer su njihova nadležna tijela ocijenila da je protiv Hernadija proveden postupak na sudu u Mađarskoj i da mu se ne može dva puta suditi zbog istog kaznenog djela.

Nije bilo uvjeta za prekid postupka

"Pregledom kaznenog spisa utvrđeno je da je prvostupanjski sud dana 16. svibnja 2017. uputio zahtjev za rješenje pravnog pitanja Sudu Europske unije, a iz postavljenih pitanja na kraju tog zahtjeva jasno proizlazi da se ista odnose na prihvatljivost tumačenja Republike Mađarske o nepostupanju po Europskom uhidbenom nalogu koji je izdao Županijski sud u Zagrebu u odnosu na traženu osobu Z. T. H. Preispitivanje ispravnosti takvog postupka Republike Mađarske po mišljenju prvostupanjskog suda razjasnit će i odrediti eventualno slično postupanje ostalih država članica Europske unije", objavio je danas Vrhovni sud dodajući da se jedino rješava pitanje hoće li se predmetni kazneni postupak u konkretnom slučaju voditi u prisutnosti tog optuženika ili bez njega.

"Stoga se ne radi o pravnom pitanju o kojemu ovisi primjena kaznenog zakona, zbog čega nije bilo uvjeta za prekid postupka", tvrdi Vrhovni sud.
 

Odluka Vrhovnog suda o Hernadiju by Index.hr on Scribd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara