Vrhovni sud ukinuo presudu Glavašu, ide na novo suđenje

Vrhovni sud ukinuo presudu Glavašu, ide na novo suđenje

Foto: FAH, Index

VRHOVNI sud je prihvatio žalbu Branimira Glavaša i drugih optuženika te ukinuo prvostupanjsku presudu kojom je isti bio osuđen zbog ratnog zločina.

"Prihvaćaju se žalbe optuženika B. G., optuženika I. K. i optuženice G. G. M., a u povodu tih žalbi i žalbi državnog odvjetnika, optuženika D. K., optuženika T. V. i optuženika Z. D., po službenoj dužnosti, ukida se prvostupanjska presuda u cijelosti i predmet upućuje prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje i odluku.

Uslijed odluke pod I/ žalbe državnog odvjetnika, optuženika D. K., optuženika T. V. i optuženika Z. D. su bespredmetne", navodi se u rješenju Vrhovnog suda.

Cijelo rješenje pročitajte u nastavku.

VSRH_I-Kz-23-2015-29-an Glavaš by Index.hr on Scribd

Odvjetnik Branimira Glavaša, Veljko Miljević, kazao je da je odluka Vrhovnog suda kojom je ukinuta prvostupanjska presuda u slučajevima "garaža" i "selotejp" u potpunosti očekivana.

"Takvu odluku sam i očekivao za mene mena ni jedan posto iznenađenja", kazao je Miljević Hini, komentirajući odluku Vrhovnog suda koji je pobio raniju nepravomoćnu presudu i od zagrebačkog Županijskog suda zatražio novo suđenje za ratne zločine nad osječkim Srbima.

Dodao je i da je Vrhovni sud prihvatio sve argumente koje je obrana iznijela u svojim žalbama.

"To se nakon odluke Ustavnog suda iz siječnja 2015. sa sigurnošću moglo i očekivati", dodao je Miljević, podsjećajući da je riječ o odluci koju su "mnogi govorili iako je nisu pročitali".

Miljević: Dugo se čekalo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Može se svašta izvan prava dešavati, ali nakon te odluke za mene nije bilo dvojbe kakva mora biti odluka Vrhovnog suda. Samo smo dugo čekali sjednicu, a sada nakon sjednice smo pričekali nešto, ali ne neuobičajeno dugo", dodao je odvjetnik.

Kazao je da sada slijedi novo suđenje na zagrebačkom Županijsom sudu jer je "odluka prvostupanjskog suda ukinuta u cijelosti kao što je i morala biti".

Prvu pravomoćnu presudu Vrhovnog suda Glavašu od osam godina zatvora, temeljem koje je služio zatvorsku kaznu u Mostaru s koje je nakon gotovo pet godina pušten na privremeni otpust, Ustavni sud ukinuo je na samom početku 2015. Na snazi je tako ostala presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora.

Evo za što se Glavaša teretilo u slučajevima "selotejp" i "garaža"

U nepravomoćnoj presudi sudac Željko Horvatović detaljno je opisao mučenja civila - sipanje akumulatorske kiseline po tijelu i premlaćivanje - zbog kojih je, u konačnici, Glavašu i izrekao kaznu od deset godina zatvora.

Zločin protiv čovječnosti za koji su nepravomoćno osuđeni Getoš-Magdić, Krnjak, Dragić, Valentić, Kontić i njihov vođa Branimir Glavaš najočigledniji je upravo na primjeru Čedomira Vučkovića koji je umro u stravičnim mukama - s kiselinom koja mu je izjedala lice, ždrijelo i želudac, brojnim udarcima koje su mu nanijeli kundacima, šakama i bejzbol palicama i, konačno, mecima kojima ga je pogodio Krunoslav Fehir, krunski svjedok čiji je iskaz sud prihvatio u potpunosti.

"Krunoslav Fehir i Zoran Brekalo prinudili su Vučkovića da popije kiselinu, od čega je i preminuo. Glavaš je to znao i bio je obaviješten o zlostavljanjima u garaži. Njegove tvrdnje u kojima kazuje drugačiju priču opovrgnute su od strane svjedoka i novinara", utvrdio je istražni sudac.

Horvatović je objasnio i zašto smatra da leševi srpskih civila koji su plivali Dravom ruku svezanih selotejpom nisu žrtve bezimene i bezlične "pete kolone" što je tvrdio HDZ-ov zastupnik, predsjednik regionalnoga Kriznog stožera u ljeto 1991. godine, a zatim i Vladin povjerenik za taj grad Vladimir Šeks. Te su žrtve imale svoja imena, prezimena, poslove, obitelji i živote, sve dok im ih nisu, nepravomoćno je presudio Horvatović, nakon premlaćivanja oduzeli njihovi krvnici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara