Vrhovni sudac londonskog suda rekao da bi Španovićevo izručenje Hrvatskoj bilo "nepravedno i deprimirajuće"

VRHOVNI sudac londonskog suda Timothy Workman odlučio je ne odobriti izručenje srpskog ratnog zločinca Milana Španovića, koji već godinama živi u Engleskoj.

Workman je svoju presudu objasnio tvrdnjom kako su zločini za koje je Španović osuđen u odsustvu počinjeni prije mnogo vremena, a postoji i opravdana sumnja da njegovo suđenje u Hrvatskoj ne može biti pošteno pa ga stoga štiti engleski Zakon o izručenju.

Timothy Workman objasnio je za Daily Telegraph da bi Španovićevo izručenje bilo nepravedno. Dodao je i da je uzeo u obzir da će ratne zločini za koje je Španović optužen biti teško dokazati i rekonstruirati.

"Sjećanje svjedoka nakon tako dugog razdoblja tijekom kojeg je došlo do radikalnih promjena moglo bi biti netočno i neprecizno. Neki će svjedoci zasigurno biti nepouzdani ili im se neće moći ući u trag." - rekao je sudac Workman.

Dodao je i da može shvatiti odgodu od pet ili šest godina kada je "zemlja bila u kaosu građanskog rata", ali i da "vrijeme koje je prošlo od njegove optužbe izručenje čini nepravednim i deprimirajućim". 

Sudac je pri svojoj odluci vjerojatno bio uvelike uvjetovan iskazom odvjetnika optuženog Španovića, Juliana Atleeja, koji je na sudu prije desetak dana izjavio kako Španoviću u Hrvatskoj prijeti životna opasnost.

"U jednim dnevnim novinama u Hrvatskoj objavljen je članak kojim se poziva na otmicu mog klijenta. U drugom članku, datiranom 20. siječnja, stoji kako bi moj klijent trebao biti ubijen u Engleskoj. Vrlo je jasno da hrvatske vlasti ne rade ništa kako bi spriječile ovakvu vrstu publikacija", prenosi Atleejevu izjavu britanski LifeStyle Extra.

44-godišnji Španović sa svojom ženom i troje djece živi u Carshaltonu u Surreyu od 1998. godine, a 2004. mu je odobren neograničen boravak u Velikoj Britaniji iako ga je hrvatski sud u odsustvu osudio na 20 godina zatvora za ratne zločine počinjene u selima Maji i Svračici.

P.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara