VRLIKA - predstavljen model vjetroelektrane

U cetinskom kraju, na čijem je području nekoliko hidroelektrana, uskoro bi mogla biti podignuta i prva vjetroelektrana, čije su idejno rješenje danas u Vrlici predstavili stručnjaci zajedničke hrvatskonjemačke tvrtke "Adria Wind Power" iz Sesveta.

Oni su predstavili i rezultate jednogodišnjeg mjerenja vjetropotencijala. Na dvjema lokacijama na kojima je mjerenje obavljeno, na hrbatu Svilaj, tj. na samom prijevoju Malačka iznad sela Maovica, izmjereni su izvanredni rezultati. Na tom prostoru na 24 do 29 stupova postavit će se vjetrogeneratori od po 1,5 megavata, pa bi ukupna snaga te elektrane bila oko 45 megavata, što je jednako snazi hidroelektrane Peruča izgrađene kao prve u cetinskom kraju 1960. godine, rekli su stručnjaci "Adria Wind Powera".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vrlička vjetroelektrana bila bi druga veća takva elektrana u Hrvatskoj jer su za gradnju prve - u dubrovačkom primorju, sve pripreme privedene kraju, rekao je direktor tvrtke Tonči Panza, uz napomenu kako na vrličkom području postoje još dvije potencijalne lokacije za postavljanje takvih elektrana - na Debelom brdu i Dervenu.

(Hina) bper vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara