VS: BLIX KAŽE DA IRAK SURAĐUJE, ALI NEDOSTAJU DOKUMENTI O ORUŽJU

Glavni UNoov inspektor oružja Hans Blix rekao je u petak Vijeću sigurnosti Ujedinjenih Naroda kako Irak omogućuje neometan rad inspektorima ali nije dao dokumente o sudbini zabranjenog oružja.

Šef UN-ovog Povjerenstva za nadzor, verifikaciju i inspekciju Hans Blix i direktor Međunarodne organizacije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u petak podnose izvješće o protekla tri mjeseca inspekcija iračkog oružja. Njihovo izvješće podijeljenom Vijeću sigurnosti u kojem s jedne strane Sjedinjene Države zagovaraju uporabu sile u Iraku, a s druge strane Francuska predvodi zemlje koje se tome protive, lako bi moglo biti posljednje pred moguću vojnu akciju u Iraku. Američki predsjednik George W. Bush rekao je u četvrtak da će Sjedinjene Države razoružati Sadama Huseina uz potporu UN-a ili bez nje.

Blix je kazao članovima Vijeća sigurnosti, među kojima se u petak okupilo 11 ministara vanjskih poslova, da je izvješće dovršeno prije deset dana i da će ga dopuniti najnovijim značajnim događajima u procesu inspekcije do kojih je došlo od tada.

´Što se tiče pristupa suočili smo se s relativno malo poteškoća´, rekao Blix. ´Moguće ja da to treba zahvaliti snažnom vanjskom pritisku´.

On je rekao da su inspektori UN-a u ovom trenutku u stanju obavljati svoj posao diljem Iraka bez ometanja te da se pojačalo zračno izviđanje u svrhu inspekcija u koje su uključeni i zrakoplovi U-2.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blix je međutim rekao kako bi Irak trebao osigurati dokumente koji bi pokazali što se dogodilo s zabranjenim oružjem za koje tvrdi da ga je uništio.

´Irak bi, s obzirom na njegov visoko razvijen administrativni sustav, trebao biti u stanju osigurati više dokumenata kao dokaz o svojim zabranjenim programima oružja. Otkad smo počeli inspekcije samo se nekoliko takvih novih dokumenata pojavilo i bilo predano´, kazao je Blix.

Izrazio je razočaranje što iračka deklaracija o oružju predana Vijeću sigurnosti UN-a 7. prosinca prošle godine nije dala nove dokumente o iračkom oružju.

On je kazao da u nedostatku relevantnih dokumenata o sudbini zabranjenog oružja razgovori s osobama koje su sudjelovale u njihovoj izradi mogu pružiti takvu informaciju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara