VS UN-A U PONEDJELJAK O FRANCUSKO-NJEMAČKO-RUSKOJ IZJAVI O IRAKU

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda će u ponedjeljak održati zatvorenu sjednicu na kojoj će razgovarati o francuskonjemačkoruskoj izjavi o Iraku.

Glasnogovornik UN-a u New Yorku je kazao da će se Vijeće sigurnosti sastati sutra poslijepodne "u svezi sa zajedničkom izjavom Francuske, Njemačke i Rusije o Iraku".

Francuska, Rusija i Njemačka objavile su u subotu zajedničko priopćenje u kojemu se upozorava da nema opravdanja za pokretanje rata protiv Iraka i traži sastanak Vijeća sigurnosti na razini ministara vanjskih poslova.

Tri zemlje su zatražile sastanak radi razgovora o "realističnom" roku koji bi se iračkom predsjedniku Saddamu Husseinu pružio za razoružanje.

Američki predsjednik George W. Bush, britanski premijer Tony Blair i španjolski premijer Jose Maria Aznar su nakon kriznih razgovora na Azorima u nedjelju naznačili kako će pokušati još jedan dan diplomacije u Ujedinjenim narodima prije nego pokrenu vojnu akciju za razoružanje Iraka.

Tri čelnika su odlučila pokušati u još jednom krugu telefonskih razgovora uvjeriti članove Vijeća sigurnosti da podupru njihovu rezoluciju koja traži odobrenje za uporabu sile u Iraku i 17. ožujka stavlja kao rok za Saddama Husseina da ispoštuje zahtjeve UN-a ili je napustiti ukoliko se suoče sa izvjesnim vetom Francuske ili nedostatkom potrebnih devet glasova Vijeća za njezino izglasavanje.

Oni nisu na konferenciji za novinare nakon sastanka rekli hoće li staviti rezoluciju na glasovanje i ako utvrde da će propasti.

Do sada je, osim tri zemlje supredlagače, nacrt rezolucije u Vijeću sigurnosti otvoreno podržala jedino Bugarska.(Hina) sl br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara