Vučić i Dačić su jedini koji nemaju pravo komentirati napade na Srbe u Hrvatskoj

Vučić i Dačić su jedini koji nemaju pravo komentirati napade na Srbe u Hrvatskoj
Foto: Index/EPA

DA imaju trunku samokritičnosti, poštenja i obraza, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ne bi se ovih dana u javnosti oglasili izjavama koje su dali u vezi sa šovinističkim napadima na građane RH srpske nacionalnosti. 

Naravno, nemaju, pa su rekli baš ono što se moglo očekivati i što je dodatno narušilo ionako narušene odnose Hrvatske i Srbije i, još važnije, nikako nije olakšalo situaciju za Srbe u Hrvatskoj, nego baš obratno. Vučić i Dačić su u svojem standardno destruktivnom stilu dolijevali ulje na vatru i srbovali preko tuđih leđa.

Vučićeve i Dačićeve skandalozne izjave

Vučić je u svojem monologu o temi napada na Srbe u Hrvatskoj ustvrdio da “razumije zašto su se Srbi prije 30 godina pobunili protiv Hrvatske” te dodao da će “Srbija pomoći svom narodu u Hrvatskoj”, naravno ne navodeći konkretno na koji način. Tim izjavama sigurno pomogao nije.

Dačić je pak uspio nadmašiti svojeg većeg koalicijskog partnera i izvaliti da i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović mašta da “dohvati motku da tuče djecu u kafiću koja gledaju Zvezdu pošto se nedavno pohvalila da joj je žao što za vrijeme Oluje nije uzela pušku da valjda puca u svoje građane - Srbe”. Kolinda je sramotna predsjednica RH, ali ovakve su izjave ispod svakog nivoa jednog normalnog ministra vanjskih poslova, tako se jednostavno ne komunicira u međunarodnim odnosima.

Dačić prijeti odmazdom nad građanima Srbije hrvatske nacionalnosti

No nije tu bio kraj Dačićevim ispadima te je dodao kako je “licemjerno tražiti prava Hrvata u Srbiji dok u Hrvatskoj napadaju Srbe”. 

Riječ je o dubinski odvratnoj izjavi, u kojoj Dačić zapravo priznaje da nema problema s time da se iskaljuje na građanima njegove države određene nacionalnosti zbog događanja u susjednoj državi. On ljudima čiji je ministar vanjskih poslova poručuje da njihova prava ovise o ponašanju Republike Hrvatske, što je i posve antisuverenistički stav, a podsjeća i da politika povezivanja prava manjina u državama nastalim raspadom Jugoslavije najviše šteti baš tim manjinama. Nema veće kletve za manjine nego da za njih urgira i da se za njih bori njihova “matična država”, to je recept za propast.

RH itekako zaslužuje kritike zbog atmosfere nesnošljivosti u društvu te mlake reakcije vlasti na napade na građane RH srpske nacionalnosti - neke od najoštrijih su objavljene baš na Indexu - ali Vučić i Dačić nisu političari koji imaju pravo na takvu kritiku. 

Šešeljev potrčko i Mali Sloba

Svojedobni Šešeljev potrčko i Mali Sloba su bili 1990-ih kotačići velikosrpske mašinerije i ideologije koja je u najvećoj mjeri zaslužna za započinjanje rata u Hrvatskoj te katastrofu koja je uslijedila tijekom ratova raspada Jugoslavije. Nikad se nisu pokajali, a promijenili su se tek kozmetički.

Hrvatski Srbi su s 12,2 na 4 posto stanovništva RH spali jer su poslušali baš nekadašnje Vučićeve i Dačićeve šefove, jer su im vjerovali na vlastitu štetu. Nastavak iste politike ih samo može odvesti u nestanak, za što Vučića i Dačića očito nije briga, jer da je, vodili bi drugačiju politiku i davali druge izjave. Oni samo skupljaju bodove u Srbiji, stilizirajući se u zaštitnike “vascelog srpstva”, no vjerovati da će oni ikoga zaštititi je kao vjerovati da je pametna ideja lisicu ostaviti da čuva kokošinjac. Vučić i Dačić ne rade ništa da Srbima u Hrvatskoj bude bolje, nego sve da im bude gore.

Hrvatski nacionalisti u Hrvatskoj i srpski nacionalisti u Srbiji nisu neprijatelji

Povrh toga, Vučićeve i Dačićeve intervencije samo ojačavaju nacionalističku dinamiku između Hrvata i Srba i Hrvatske i Srbije, čime se otežava borba svih onih u našoj republici - kojih unatoč drečanju “domoljuba” i propagandi o ustašoidnosti svih Hrvata nije malo - za društvo u kojemu će Srbi biti prihvaćeni kao ravnopravni građani.

Nisu hrvatski nacionalisti u Hrvatskoj i srpski nacionalisti u Srbiji protivnici, već najbolji prijatelji ili barem saveznici, koji jedni drugima podižu rejting svojim paradnim svađama i potpirivanjem napetosti. Neprijatelji nisu bili ni frendovi Franjo Tuđman i Slobodan Milošević, koji su tijekom cijelih devedesetih imali direktnu telefonsku vezu i tepali jedan drugom “Franja” i “Sloba”. Tako neprijatelji nisu ni HDZ i SNS, ta obje su stranke dio Europske pučke stranke.

Potrebna je ekvidistanca i od Plenkovića i Kolinde, i od Vučića i Dačića

Pravi neprijatelji i jedini spomena vrijedni protivnici nacionalista su svi oni ljudi i organizacije koji se gnušaju nacionalizma, koji odbijaju sudjelovati u nametnutim obrascima nacionalnih podjela i sukoba, koji već trideset godina uništavaju cijeli Balkan. Prava pozicija obrane prava građana RH srpske nacionalnosti podrazumijeva ekvidistancu i od Plenkovića i Kolinde, kao i od njihovih srbijanskih verzija Vučića i Dačića. 

Zato treba biti jasan i u vezi Vučića i Dačića te im poručiti isto što je već rečeno Kolindi i Plenkoviću. Odjebite!
 
*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara