Vučić neizravno priznao da Srbija nema suverenitet na Kosovu

Vučić neizravno priznao da Srbija nema suverenitet na Kosovu
Foto: EPA

SRPSKI predsjednik Aleksandar Vučić u četvrtak je neizravno priznao da Srbija nema suverenitet na Kosovu i rekao kako ga pogađa "loše miješanje" Srpske pravoslavne crkve (SPC) u politiku, zapitavši koji to suverenitet Srbija treba čuvati na Kosovu, kako je u svom priopćenju u srijedu od srpskog državnog vrha zatražio SPC.

"Kažete da čuvamo puni suverenitet, a moje pitanje za vas je: Koji suverenitet?", upitao je Vučić u izjavi novinarima u Helsinkiju, gdje je nazočio summitu Europske pučke partije (SPP) čiji je pridruženi član i Vučićeva Srpska napredna stranka.

Vučić je konstatirao da su "teritorij, narod i vojska i policija" temeljni elementi suvereniteta jedne države, a potom upitao "što od toga Srbija ima na Kosovu".

"Što nam je ostalo od 1999. i od 2009. i gdje su nam vojska, narod i koji teritorij kontroliramo? Kako da to čuvamo?" upitao je Vučić, naglašavajući kako su za njega ljudi najvažniji.

Vučić je, navodeći kako puni suverenitet znači da Srbija uvodi vojsku i policiju na Kosovo, ocijenio da je to neodgovorno.

"To je značenje tih riječi. Plašim se da je to neodgovorno. Neću se kockati, a čuvati naš narod - naravno da hoću. Ali time što ćete se truditi da ne želite bilo kakav kompromis - plašim se da nećemo imati oko čega praviti kompromise jer nas je neodgovorna politika dovela u ovu situaciju", rekao je Vučić za TV Pink iz Helsinkija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara