Vučić o situaciji na Kosovu: Da podijelimo užad i svi da se vješamo?

Vučić o situaciji na Kosovu: Da podijelimo užad i svi da se vješamo?
Foto: EPA

SRBIJA će bez obzira na prijetnje i pritiske Albanaca i povećanje carinskih pristojbi od 100 posto te unatoč izostanku očekivane reakcije EU-a, ostati na putu eurointegracija, poručio je srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

"Moramo se boriti da ostanemo na europskom putu jer ako sami iziđemo - vlak po njivi ne ide“, rekao je Vučić u ponedjeljak navečer u intervjuu za Radio-televiziju Srbije.

Vučić je u emisiji "Oko" naglasio da je u ponedjeljak poslijepodne imao "teške razgovore s ljudima iz EU-a koji su predložili sastanak i pokušaj da se dođe do kompromisa s Kosovom", ali im je rekao da neće "pristati na ucjene i pritiske da se razgovara o bilo čemu drugom osim o ukidanju carina".

"Europska unija mora reagirati, a ne reagira. I što da radimo? Da podijelimo užad i svi da se vješamo? Mi nastavljamo raditi da pomognemo našem narodu na Kosovu", poručio je predsjednik Srbije.

Status quo

Ocijenio je kako najveći broj građana Srbije želi status quo kada je riječ o rješavanju kosovskog pitanja, naglašavajući da Albanci žele zaokružiti svoju državnost i za to su spremni platiti svaku cijenu.

Kaže kako je zabrinut zbog najnovijeg istraživanja koje pokazuje da je Srpska napredna stranka (SNS) s njim kao predsjednikom "na povijesnom maksimumu", dok istodobno građani ne žele rješavanje kosovskog problema.

"Mi se suočavamo sa željom Albanaca da naprave svoju državnost i spremni su na to na svaki način", ukazao je Vučić i poručio da je nemoguće održavanje stanja zamrznutog konflikta jer to "ne žele ni Europa, ni svijet, ali ne žele ni Albanci“.

Ilustrirao je srpsko-albanski odnos snaga ocjenom da su Sjedinjene Američke Države "mama i tata" Albancima te da su im ostale zapadne zemlje "tetke i strine", pobrojivši Englesku, Francusku, Njemačku...

"Borba svim snagama"

Srbija se u tim uvjetima "bori svim snagama", a ima podršku Rusije i Kine i ostalih zemalja kojih je sve više, kazao je.

Beogradski mediji prenijeli su izjavu glasnogovornice EU-a Maje Kocijančič da je Europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Joannes Hahn u kontaktu s predsjednicima Srbije i Kosova Aleksandrom Vučićem i Hashimom Thacijem te da su dogovorili kako je potrebno hitno smirivanje situacije i spuštanja tenzija.

Kocijančič je za agenciju Tanjug rekla da je Hahn ponudio svoju pomoć u postizanju "brzih i praktičnih rješenja za trgovinska pitanja".

Ponovila je da je, povodom nedavno uvedenih kosovskih pristojbi na robu iz Srbije, EU jasno tražio njihovo povlačenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara