Vučić: Obećavam prosječnu plaću od 900 eura u Srbiji za pet godina

Vučić: Obećavam prosječnu plaću od 900 eura u Srbiji za pet godina
Ilustracija: EPA

DRŽAVNI vrh Srbije najavio je danas ključne projekte i reforme za narednih pet godina, uz investicije od oko 14 milijardi eura, povećanje plaća i mirovina te ulaganja od 700 milijuna eura za poticanje demografskog rasta i ostanka mladih u zemlji.

Premijerka Ana Brnabić i predsjednik Aleksandar Vučić su, predstavljajući plan za budućnost "Srbija 2025", kao ključne točke istaknuli regionalno povezivanje, produbljivanje i osnaživanje financijskog tržišta i javnih poduzeća, održivu ekonomiju, reformu obrazovanja, ulaganja u energetiku i infrastrukturu te poticaje mladima da stvaraju obitelji i ostaju u Srbiji.

Brnabić je u kontekstu regionalnog povezivanja ukazala na inicijativu nazvanu "mini Schengen" koja će "omogućiti pristup većem tržištu, smanjiti troškove poslovanja, povećati konkurentnost".

Vučić: Srbija je u studenom imala najviši rast u Europi od šest posto

"Puna primjena 'mini Schengena' mogla bi utjecati na povećanje rasta između 0,5 do 0,7 posto, ali je važno i da reformiramo naše institucije kako bi potaknuli izvoznike", rekla je Brnabić, sugerirajući i neophodnost "produbljivanja financijskog tržišta stvaranjem liberalnijeg pravnog okvira koji će omogućiti više novca u ekonomiji Srbije".

Projekti u okviru plana "Srbija 2025" vrijedni su ukupno nešto manje od 14 milijardi eura, uz financiranje "iz proračuna i kredita međunarodnih financijskih institucija", ali uz strogi nadzor kako ne bi bila ugrožena makroekonomska stabilnost zemlje.

Vučić je rekao da je u studenom Srbija "imala najviši rast u Europi od šest posto" te da će "godinu završiti s rastom od četiri posto, a bilo je prognozirano 3,5 posto".

Vučić obećao prosječnu plaću od 900 eura i mirovinu između 430 i 440 eura

Ulaganja u Srbiju su tijekom ove godine, kako tvrdi Vučić, dosegnula 3,8 milijardi eura, što je za devet posto više od najviše razine inozemnih ulaganja u 2018. godini.

"Naš je plan i naša projekcija - a građanima to obećavamo - da na kraju 2025. godine u Srbiji prosječna plaća bude 900 eura, a prosječna mirovina između 430 i 440 eura", obećao je Vučić.

"To je ono što za kratko vrijeme, za pet i pol godina, možemo i moramo napraviti", rekao je Vučić.

1,3 milijarde eura za gradnju metroa u Beogradu

Navodeći da je u Srbiji prosječna starost trenutno 46 godina, Vučić je rekao da država "gubi jednu cijelu generaciju" i najavio posebne programe za mlade bračne parove, za što će biti osigurano 500 milijuna eura, kako bi se mlade potaknulo da ne odlaze u inozemstvo.

On je najavio ulaganja u cestovnu infrastrukturu od 5,08 milijardi eura, u željezničku infrastrukturu "nešto više od 3,5 milijardi", a u ta ulaganja je uračunato i oko 1,3 milijarde eura za gradnju metroa u Beogradu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara