Vučić sazvao presicu pa napao Zapad zbog Kosova: "Zašto šutite?"

Vučić sazvao presicu pa napao Zapad zbog Kosova: "Zašto šutite?"
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić optužio je danas međunarodnu zajednicu da uz šutnju promatra akcije kosovskih vlasti ustvrdivši da Priština uvođenjem taksi na robu iz Srbije želi postići dugoročne ciljeve - zauzimanje kosovskog sjevera većinski naseljenog Srbima te protjerivanje ostatka Srba s Kosova.  

"Zašto dijelovi međunarodne zajednice sudjeluju u tome ili šutnjom prelaze preko toga? Neki to rade zato što se nadaju i vjeruju kako je moguće da Albanci tako riješe i završe problem sa Srbima i Srbijom i oslobode ih glavobolja u budućnosti. A neki zato što su od početka u tom sosu", ocijenio je Vučić na tiskovnoj konferenciji.

Vučić je rekao da su "oni tu kašu zakuhali i sada ne mogu izići iz toga, a vide da ih njihovo čedo više ne sluša kao ranije".

"Sve teža situacija na Kosovu"

Komentirajući dvodnevnu akciju koju su organizirali poduzetnici sa sjevera Kosova zatvarajući trgovine, tržnice, pekarnice, ljekarne i ugostiteljske objekte u znak prosvjeda zbog carinskih pristojbi na robu iz Srbije koje Priština primjenjuje već sedam mjeseci, Vučić je rekao da svaki put kada Srbi sa sjevera Kosova pojačaju svoj otpor, uslijede i pojačani pritisci iz Prištine, uhićenja i maltretiranja.

"Kompletna suradnička mreža je uvijek bila na raspolaganju. Ne samo albanske tajne službe već i sestrinske službe sa Zapada", ocijenio je Vučić.

On je situaciju na sjeveru Kosova ocijenio "složenom i sve težom" naglasivši da su teškoće u opskrbi "sve veće" i da osim hrane, nedostaju i lijekovi te medicinski i sanitetski materijal.

Vučić je uvođenje pristojbi od 100 posto na robu iz Srbije nazvao "zabranom trgovine" ustvrdivši da ni s 10 posto nije moguće biti konkurentan na tržištu.

Mreža u svim sferama

On je rekao i da su prištinske vlasti u međuvremenu zaplijenile 16 kamiona s robom i privodile vozače koji su do sjevera Kosova pokušavali isporučiti robu "alternativnim putevima".

Na "alternativne puteve" su, uz pomoć Amerikanaca, postavili oko 150 kamera po šumama i zasjede, kazao je.

Vučić je istaknuo da je Priština uz pomoć dijela međunarodne zajednice uspostavila mrežu u medijskoj, političkoj i crkvenoj sferi kako bi imala opravdanje za sve.

On je pohvalio sunarodnjake na sjeveru Kosova koji su tijekom prethodna dva dana odbili kupovati robu iz kamiona koje su, kao mobilne trgovine, poslale prištinske vlasti da bi se izbjegla kriza u opskrbi.

Srpski je predsjednik ocijenio da je to bilo jedinstvo "u gandijevskom nenasilnom otporu".

Vučić je poručio da će se Beograd "snalaziti kako zna" da svojim sunarodnjacima na sjeveru Kosova dopremi hranu, vodu i lijekove.

"Makar ja postao ozloglašeni europski Robin Hood", rekao je Vučić, "Srbija će biti uz kosovske Srbe i neće dopustiti da budu gladni". 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara