Vučić: Srbija je na koronu testirala 428.000 ljudi, Hrvatska 82.000

Vučić: Srbija je na koronu testirala 428.000 ljudi, Hrvatska 82.000
Foto: Srđan Ilić/Pixsell

SRPSKI predsjednik Aleksandar Vučić odbacio je tvrdnje kako Srbija ne testira dovoljno na koronavirus, ustvrdivši da je u njoj testirano više ljudi nego u svim ostalim državama nekadašnje Jugoslavije zajedno.

"Sjeverna Makedonija testirala je 64.000 ljudi, BiH 97.000, Hrvatska 82.000, Srbija 428.000. Bugarska, koja je iste veličine i uz to članica Europske unije - 147.000, a Mađarska koja je veća od Srbije 281.000", rekao je Vučić novinarima na vojnom aerodromu u Batajnici tijekom predstavljanja bespilotnih letjelica Vojske Srbije nabavljenih od Kine.

On je naveo da su samo četiri zemlje u Europi - Njemačka, Austrija, Švicarska i Italija - testirale više stanovnika od Srbije, razmjerno broju stanovnika.

Vučić je rekao da su Srbiju testovi koštali 50 milijuna eura, uključujući i laboratorijski rad.

"Imamo ih još 300.000, pa vidite koliko je to, to je još 30 milijuna", naglasio je Vučić navodeći da testiranje na osobni zahtjev u Srbiji košta 50 eura, a u Hrvatskoj više od 200 eura.

Vučić je ocijenio da se pokazuju znaci stabiliziranja stanja u Novom Pazaru, jednom od žarišta koronavirusa, gdje je, po njegovim riječima, u petak bilo 205 hospitaliziranih, a petero pacijenata je umrlo. U subotu u covid-bolnici ih je 183, a preminule su još dvije osobe.

Zdravstvene vlasti u Srbiji prijavile su u petak 11 žrtava infekcije covida-19, što je najveći broj umrlih u jednom danu od početka epidemije 6. ožujka, a potvrđeno je još 309 slučajeva koronavirusa.

Izvanredne mjere

Zbog pogoršane epidemiološke situacije izvanredne mjere proglašene su u Beogradu te u još sedam gradova.

Srpski predsjednik je naveo da su u tijeku pregovori da se podigne "velika bolnica koja će stalno raditi" koja bi mogla biti glavna privremena bolnica za mogući sljedeći val korone, ali i trajati sljedećih 30 godina.

"Ako nas virus ovako bude mučio i ako nas ovako muči tijekom ljeta, tko zna što će biti na jesen", rekao je Vučić.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će od ponedjeljka u sportskoj dvorani Arena biti otvorena privremena covid-bolnica s 500 kreveta i svim uvjetima za prijem oboljelih od koronavirusa.

Komentirajući ekonomsku situaciju u zemlji Vučić je rekao kako je Srbija "jedina zemlja kojoj MMF nije spustio prognozu rasta", a na pitanje o mogućim dodatnim mjerama potpore gospodarstvu poručio je kako "država nije ćup iz kojeg možete uzimati koliko hoćete".

"Ovo kao da se komunizam vratio na mala vrata - državo, daj i plati. Odakle?" upitao je Vučić naglasivši kako država nema više novca za davanje jer bi to povećalo javni dug.

"Obećao sam građanima da javni dug neće ići iznad 60 posto BDP-a", rekao je srpski šef države.

Prema posljednjim službenim podacima Uprave za javni dug Ministarstva financija, od 31. ožujka udio duga je 51,9 posto BDP-a. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara