Vujčić: HNB će pružati stručnu pomoć središnjim bankama država zapadnog Balkana

Vujčić: HNB će pružati stručnu pomoć središnjim bankama država zapadnog Balkana
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

GUVERNER Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić najavio je u srijedu kako će HNB nastaviti pružati stručnu i tehničku potporu središnjim bankama država zapadnog Balkana s ciljem njihove prilagodbe standardima na kojima inzistira Europska unija.

Vujčić u sastavu hrvatskog izaslanstva sudjeluje na godišnjoj skupštini Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koja se održava u Sarajevu, a u fokusu tog skupa je stanje na zapadnom Balkanu odnosno njegove političke i gospodarske perspektive.

Komentirajući sadržaj skupa Vujčić je za Hinu kazao kako je sa stajališta interesa Hrvatske dobro to što je EBRD svoju pozornost na ovogodišnjoj skupštini koncentrirala upravo na tu regiju jer je riječ o neposrednom susjedstvu za koje je nužno zadržati pojačano zanimanje.

Vujčić: Hrvatska je danas i u budućnosti jedna od glavnih poveznica Europske unije sa zapadnim Balkanom

"Hrvatska je danas i u budućnosti jedna od glavnih poveznica Europske unije sa zapadnim Balkanom", kazao je Vujčić.

Dodao je kako su susjedima na raspolaganju sva iskustva što ih je Hrvatska stekla u prošlosti povlačeći financijska sredstva iz fondova EBRD-a, a HNB je pak sa svoje strane angažirana u okviru programa tehničke pomoći EU i daje potporu središnjim bankama Crne Gore, BiH, Srbije, a vjerojatno uskoro i Sjeverne Makedonije.

"Naš angažman s te je strane u regiji vrlo, vrlo velik", kazao je Vujčić.

Kako je istaknuo guverner HNB-a, sudionici redovite skupštine EBRD-a će, uz stanje na zapadnom Balkanu, razmatrati i strategiju budućeg djelovanja te banke kojoj je važna zadaća financirati infrastrukturne projekte i tako stvarati preduvjete za razvitak gospodarstva. Takav je slučaj bio i u Hrvatskoj.

"I za nas je EBRD vrlo važna institucija ako pogledate izloženost te banke odnosno koliko je ona sredstava izdvojila za financiranje u Hrvatskoj. U usporedbi s brojem stanovnika ili BDP-om mi smo jedna od zemalja koje su od EBRD-a dobile najviše sredstava za obnovu i razvoj od 90-ih godina do danas", kazao je Vujčić.

Hrvatska zbog svoje razvijenosti više nije u fokusu EBRD-a, a banka je svoje operacije proteklih godina proširila sve do Mongolije i Afrike.

Stoga je upravo na sarajevskoj skupštini jedna od glavnih tema kako daleko i u kojemu obujmu EBRD treba biti angažirana, kazao je guverner HNB.

"O tome ima različitih mišljenja. Neki su na stajalištu kako se treba više fokusirati na ovo okružje Europe, posebice u svjetlu migracijske krize, a nešto manje bi trebala raditi u drugim dijelovima svijeta. Izbor buduće orijentacije EBRD-a jedna je od strateških odluka koju valja donijeti, kao i o tome koju vrstu projekata financirati", kazao je Vujčić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara