KORONAKRIZA

Vujčić o padu BDP-a: Ako bude drugog lockdowna, cifre bi se mogle poduplati

Vujčić o padu BDP-a: Ako bude drugog lockdowna, cifre bi se mogle poduplati
Foto: Patrik Macek/Pixsell

HRVATSKO gospodarstvo teško je pogođeno. Ključna institucija u očuvanju gospodarske i monetarne stabilnosti je HNB. Vladina procjena je da će pad BDP-a biti 9,4 posto, a rupa u proračunu 24 milijarde.

"To je realan scenarij u ovom trenutku, ako ne bude drugog vala lockdowna ekonomije", rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić u razgovoru za Novu TV.

Dodao je da u slučaju drugog lockdowna možemo očekivati duplanje ovih cifri. Rekao je da će projekcije raditi sa "scenarijima u kojem bi došlo do drugog vala, gdje bi po tjednima imali dužu situaciju zatvaranja ekonomije, onda bi se to odrazilo na pad BDP-a i fiskalne troškove".

"Situacija će biti bolja nego što je u Europskoj uniji i eurozoni. To je naša procjena, bit ćemo oko nule, dok je u tim zemljama već u prvom kvartalu bio značajan pad. U travnju će biti ogroman pad BDP-a, a drugo se ne može očekivati", rekao je Vujčić.

"Kreirali smo kunsku likvidnost, banke imaju dovoljno novca da kreditiraju sve sektore", dodaje.

Pad prihoda od turizma do 90 posto

Što se tiče turizma, HNB projicira da će pad prihoda biti 50, 70 ili 90 posto. Očekuju i kako će padati cijene nekretnina.

Guverner se osvrnuo i ma moratorij na kredite.

"Nekima uopće ne treba moratorij, nekima tri mjeseca, nekima šest, nekima 12. Banke imaju mogućnost davati dužinu moratorija u odnosu na klijenta", kazao je Vujčić. Dodao je kako bi bilo dobro da oni koji dobivaju pomoć od države barem odgode isplatu dividende.

Vujčić je za kraj kazao kako bi se radije odrekao frizera ako bi mogao ranije na teniski teren.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara